G-GBGQR9HF6V
9031,82%-2,18
34,48% 0,06
36,46% 0,34
2948,17% 0,45
4929,17% 0,00
İstanbul’un ünlü Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk ile bürokrasi ve iş dünyasının önemli isimlerinden eşi Esen Ermiş Ertürk’ün yapay zeka ekonomisi ve sağlık sektörünün geleceğine yönelik öngörülerini konuştuk.
İstanbul’un ünlü Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk ile bürokrasi ve iş dünyasının önemli isimlerinden eşi Esen Ermiş Ertürk’ün yapay zeka ekonomisi ve sağlık sektörünün geleceğine yönelik öngörülerini konuştuk.Her iki isimde kendi alanlarında uluslararası alanda itibar sahibi ve çok yönlü olmaları hasebiyle görüşleri ufuk açıcı.
“Teknolojinin sürekli gelişimi, kaliteli sağlık hizmeti sağlamak için yeni entegre, güvenilir ve verimli yöntemler oluşturmak için endüstrinin tıpla birleşmesini sağlamıştır. Şu anda kardiyolojide süregelen eğilimlerden biri, kardiyoloğun etkinliğini artırmak için yapay zekanın kullanılmasıdır.
Kardiyoloji, özellikle kalp, dolaşım sistemi ve işlevleri ile ilgilenen çok sayıda hastalığa odaklanan geniş bir alandır. Bu nedenle, benzer semptomatolojiler ve tanısal özellikler bir kişide mevcut olabilir ve bu da bir doktorun kalp ile ilgili sorunu kolayca ayırmasını zorlaştırır. Sonuç olarak, yapay zeka kullanımı doktorları bu engelden kurtarmayı ve hastalara daha iyi kaliteyi sunmayı amaçlamaktadır.
Ekokardiyogramlar, MRI'lar veya BT taramaları gibi tarama testlerinin sonuçlarının, teknoloji alanında daha gelişmiş teknikler kullanılarak analiz edilmesi uzun süredir önerilmiştir. Hal böyle olunca, yapay zeka henüz klinik uygulamada yaygın olarak kullanılmazken, sağlık hizmetlerinin geleceği olarak görülüyor.
Bunun nedeni, yapay zeka veya makine öğreniminin, terapötik sürecin başlangıcından sonuna kadar hastalık teşhisinin doğru bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Yapay zekanın özellikle kardiyolojide kullanımı araştırma ve geliştirme, klinik uygulama ve nüfus sağlığına odaklanmayı amaçlamaktadır. Kalp sağlığı hizmetlerinde hepsi bir arada bir mekanizma olarak tasarlanan yapay zeka teknolojileri, başarılı bir teşhis ve tedavi için gerekli olan ilgili adımları belirlemede karmaşık algoritmalar içerir. Yapay zekanın rolü, özellikle yeni ilaç tedavilerinin tanımlanmasına, hastalık kategorlemesinde veya istatistiklerine, sürekli uzaktan izleme ve teşhislere, çokluverilerin entegrasyonuna ve hekim etkinliğinin ve verimliliğinin genişletilmesine kadar uzanır.
Tıbbi araştırmacılar, mühendisler ve bilim adamları, özellikle kalp hastalığı hastaları için genetik ve çevresel analizlerde yapay zeka kullanımını değerlendiriyor. Yapay zekanın kardiyolojide veya bu konuda tıbbın herhangi bir alanında kullanılmasıyla ilgili birincil konu, ortaya çıkardığı etik sorunlardır. Hekimler ve sağlık uzmanları, uygulamadan önce Hipokrat Yemini ederler - hastalarının refahı ve iyiliği için ellerinden gelenin en iyisini yapma sözü. Pek çok hekim, hastaların teknik olarak doktorlardan çok makinelerin bakımına bırakılması nedeniyle tıpta yapay zeka kullanımının bu yemini bozduğunu iddia etmiştir. Ayrıca makineler de arızalanabileceği için hastaların güvenliği de her zaman hattadır. Bu nedenle, tıp pratisyenleri yapay teknolojinin vaadini görürken, aynı zamanda kullanımı, güvenliği ve tıbbi uygulamadaki uygunluğu konusunda da büyük ölçüde kısıtlanmış durumdalar.
Gelecekteki Yönergeler Kardiyolojideki teknolojik yeniliklerin karşılaştığı sorunlar ve zorluklar, yapay zekayı herkes için kolayca erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmeyi amaçlayan mevcut araştırmalarla güçleniyor. Bunu akılda tutarak, şu anda çeşitli projeler üzerinde çalışılmaktadır. Örneğin, giyilebilir yapay zeka teknolojisinin kullanımı, hastaların ve doktorların kardiyak aktiviteye uzaktan kolayca erişip izleyebilecekleri bir mekanizma geliştirmeyi amaçlamaktadır. İzleme için ideal bir cihaz, giyilebilir yapay zeka teknolojisi gerçek zamanlı güncellemeler, izleme ve değerlendirme sağlar. AI teknolojisindeki kardiyolojinin bir başka yönü de, semptomatolojiyi, biyobelirteçleri ve tedavi etkinliğini daha fazla analiz etmek için ampirik verileri kaydetmek ve doğrulamak için teknolojinin kullanılmasıdır. Yapay zeka teknolojisi ile kardiyoloji alanındaki araştırmacılar, daha iyi hasta bakımı ve tedavi sonuçları için alandaki bilgi kapsamını basitleştirmeyi ve genişletmeyi hedefliyor.”