G-GBGQR9HF6V
10025,47%0,77
35,14% -0,01
36,59% 0,01
2956,43% -0,70
4790,58% -0,09
Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusunun yanıtı; hastalara uygulanacak ameliyatın kapsamına, ameliyat öncesi ve sonrasında ihtiyaç duyulan ortodontik tedavilere bağlı olarak farklılık gösterir.
Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusunun yanıtı; hastalara uygulanacak ameliyatın kapsamına, ameliyat öncesi ve sonrasında ihtiyaç duyulan ortodontik tedavilere bağlı olarak farklılık gösterir. Her ne kadar bu süre hastalar için farklılık gösterse de ortalama 1-3 yıl olduğu ifade edilebilir. Bu uzun sürenin sonunda hastaların çenelerindeki kapanış ve estetik problemleri tamamen giderilir. Böylece hastalar hem estetik açıdan istedikleri görüntüye kavuşur hem de işlevsel problemlerinden kalıcı olarak kurtulur. Yazının devamında ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusuna dair detayları bulabilirsiniz.
Ortognatik Cerrahi Nedir?
Ortognatik cerrahi; çenelerdeki şekil bozukluklarının ve çene eklemindeki problemlerin giderilmesine yönelik ameliyatlardır. Yapılan ameliyat ile alt ve üst çenenin istenen konumuna getirilmesi, dişlerin doğru hizalanması hedeflenir. Böylece doğuştan veya sonradan oluşan çene hiza problemleri, kapanış bozuklukları (maloklüzyon) ve yüz asimetrisi sorunları giderilir.
Ortognatik cerrahi, hem estetik hem de fonksiyonel etkilere sahip bir prosedürdür. Kendi içerisinde farklı türleri vardır. İleri derece uzmanlık gerektirdiğinden diş hekimleri tarafından değil, çene cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilir. İşlemin başarısı ve beklentilerin karşılanması için deneyimli doktorların tercih edilmesi, önemli bir detaydır.
Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?
Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusuna yanıt verebilmek için öncelikle bu tedavinin nasıl uygulandığının bilinmesi gerekir. Tedavi, her hasta için özel olarak planlanır. Çenedeki düzensizlikler ve yanlış hizalanmalar, hastalara göre farklılık gösterir. Süreç, hastalara göre değişse de genel olarak aşağıdaki gibidir:
Ameliyat, ortalama olarak 3-4 saat sürer. Ancak söz konusu sürenin genel tedaviye ait olmadığı unutulmamalıdır. Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusuna daha bütüncül bir açıdan bakılması gerekir.
Ortognatik Cerrahi Riskleri
Ortognatik cerrahi işleminin kendi içerisinde farklı riskleri vardır. Alt ve üst çene ameliyatı riskleri, prosedürün kapsamına ve hastanın durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu noktada öne çıkan riskler, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Riskler | Açıklama |
Anestezi Riskleri | Uygulanan genel anesteziye bağlı olarak farklı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Çarpıntı ve solunum problemleri bunlardan bazılarıdır. |
Kanama | Ameliyat bölgesinde yoğun kanama oluşabilir. |
Enfeksiyon | Her cerrahi işlemde olduğu gibi burada da enfeksiyon riski vardır. Bu risk için prosedür sonrasında hastalara antibiyotik reçete edilir. |
Ödeme | Prosedür bölgesinde ödem ve şişlik görülebilir. |
Sinir Hasarı | İşlem sırasında ilgili bölgedeki sinirlere zarar verilebilir. Bu tür durumlarda yüz felci gibi durumlar oluşur. |
Yara İzi | Kesiler, iz kalmaması için ağız içinden yapılır. Ancak bazı vakalarda dış bölümden kesi yapılması gerekir. Bu tür durumlarda yara izi kalması olasılığı vardır. |
Üst ve alt çene ameliyatı riskleri, deneyimli cerrahi seçimiyle minimize edilir. Deneyimli doktorların yaptıkları prosedürlerde ilgili risklerin ortaya çıkma olasılığı çok düşüktür.
Ortognatik Cerrahi Kaç Yıl Sürer?
Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusunun yanıtı, her hasta için farklılık gösterir. Üstelik detaylı bir planlama yapılmadan ve tedaviye başlanılmadan süre hakkında kesin ve net ifadeler kullanılması da doğru değildir. Zira uygulanan cerrahi ve ortodontik tedavilerin etkisi her hastada farklı olabilmektedir.
Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer konusunda ilk olarak tedavinin aşamalarına ve bu aşamaların sürelerine bakılması gerekir. Aşamalar belirlenirken ilk olarak hastalar detaylı bir fizik muayeneden geçirilir. Ağız içi 3 boyutlu tarama, detaylı röntgen ve benzeri teknikler kullanılarak aşamalar planlanır. Çene ameliyatı olarak da ifade edilebilen ortognatik cerrahinin aşamaları ve bunlara ilişkin süreler aşağıdaki gibidir:
1 - Ortodontik Hazırlık (12-24 Ay)
Ameliyatın istenen sonucu vermesi için dişlerin istenen konumda olması gerekir. Bu durum ise ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmasına neden olur. Tedavi için çoğunlukla diş teli tercih edilir. Diş teli tedavisinin 12-24 ay boyunca uygulanması ile dişlerin ideal pozisyonda olması sağlanır. Söz konusu tedavinin süresi hastalara göre farklılık gösterir.
2 - Cerrahi Operasyon (3-5 Saat)
İlk aşamadaki ortodontik tedavinin tamamlanmasının ardından cerrahi operasyon gerçekleştirilir. Cerrahi operasyon, tamamen hastanın durumuna göre planlanır ve ortalama 3-5 gün sürer. Hastalar ameliyat sonrasında hastada birkaç gün kalırlar ve ardından taburcu olurlar.
3 - Ortodontik Tedavi (3-6 Ay)
Cerrahi operasyondan sonra hastaların iyileşmeleri beklenir. İyileşme sürecinin ardından ise yeniden ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bu tedavi ortalama 3-6 ay sürer ve dişlerin konumlarına ilişkin ince ayarlamalar gerçekleştirilir. Bazı hastalarda bu süre 12 aya kadar çıkabilir.
Görüleceği üzere tedavide üç ana aşama vardır ve bunlar, ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusunun yanıtını oluşturur. Söz konusu aşamalara bakıldığında tedavinin ortalama olarak 1,5 yıl ile 3 yıl arasında sürdüğü ifade edilebilir. Ancak ortodontik tedaviye ihtiyaç süresi nedeniyle genel tedavinin daha kısa sürede tamamlanma olasılığı da vardır.
Ortognatik Cerrahi İyileşme Süreci
Ortognatik cerrahi sonrasında hastaların iyileşme süreci, prosedürün kapsamına ve hastaların durumuna göre farklılık gösterir. Ayrıca üst ve alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci de benzer olmayabilir. Ancak genel itibariyle süreç benzerdir.
Ameliyattan sonra hastalar 1-3 gün hastanede kalır ve farklı bir komplikasyon oluşmaması durumunda taburcu edilirler. İlk günlerde sıvı gıdalarla, daha sonraki süreçte püre şeklindeki yiyeceklerle beslenmeleri gerekir. Normal gıdalara ise kademeli olarak 4-6 haftanın sonunda geçilir.
İlk günlerde ağrı, şişlik ve morluklar meydana gelebilir. Bunlar normal etkilerdir ve zamanla kendiliğinden iyileşir. Kesilerin iyileşmesi ise ortalama 7-10 gün sürer. Kesilen kemiklerin kaynaşması için de ortalama 4-6 haftaya ihtiyaç duyulur. Hastalar bu süreci doktor talimatlarına uygun hareket ederek geçirmelidir. Tüm süreç, aynı zamanda ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusunun yanıtı için de önemlidir.
Ortognatik Cerrahi Fiyatları
Üst ve alt çene ameliyatı fiyatları üzerinde etkili olan çok sayıda faktör vardır. Bundan dolayı rakamlar hakkında net ifadeler kullanmak doğru değildir. Doktor deneyimi, uygulanan tedavinin kapsamı, hastanın yaşı ve genel durumu gibi etkenler rakamların değişmesine neden olur. Ayrıca kliniğin fiyat politikası da yine bu noktada önemlidir.
Ortognatik Cerrahi Kaç Yıl Sürer Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer konusu ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 - Çift Çene Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Çift çene ameliyatı ortalama olarak 3-5 saat kadar sürer. Yapılacak işlemlerin kapsamına bağlı olarak ilgili süre değişir.
2 - Ortognatik Cerrahi Kaç Yıl Sürer?
Ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusunun yanıtı; 1,5 ile 2,5 yıl arası şeklindedir. Uygulanan prosedürün kapsamı, ameliyat öncesinde ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmama durumuna bağlı olarak süre değişir.
3 - Başarısız Çene Ameliyatı Nasıl Belli Olur?
Başarısız çene ameliyatı belirtileri; giderek artan ağrılar, çene kapanış bozuklukları, çenenin hareket ettirilmesinde zorlanma ve ilgili bölgede artan kızarıklık, şişlik ve morarma şeklindedir.
4 - Alt Çene Ameliyatı Olanların Yorumları Nasıl?
Alt çene ameliyatı olan hastalar, estetik açıdan istedikleri sonuca ulaştıklarını, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarında düzelmeler yaşadıklarını dile getirir. Ayrıca yapılan yorumlara bakıldığında her hasta için ortognatik cerrahi kaç yıl sürer sorusunun yanıtının da farklı olduğu görülür.
5 - Ortognatik Cerrahi Kaç Saat Sürer?
İşlemin kapsamına göre süre değişir, ancak ortalama 3-5 saat arasında sürdüğü ifade edilebilir.