G-GBGQR9HF6V
  • BIST 100

    8695,8%-0,04
  • DOLAR

    34,26% 0,05
  • EURO

    37,40% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2924,17% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4865,73% 0,00

Mersin’e askeri tersane: Türkiye için stratejik zorunluluk

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pirireis denizaltısı teslim töreninde söylediği “Mersin’e askeri tersane kuracağız” cümlesi Ankara’nın gelecek planlarına dair son derece kritik bir pencere açıyor.

GÜNDEM 9.09.2024 12:18:00 0
Mersin’e askeri tersane: Türkiye için stratejik zorunluluk

Pirireis denizaltısının teslim töreninde ön plana alınan konu; bu dev platformun Türkiye’ye kazandıracağı imkan ve kabiliyetler oldu. Halbuki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın törende kullandığı bir cümle en az bir denizaltı kadar stratejik anlamlar içeriyor. Mersin’e askeri tersane kurulmasından bahsediyoruz…

Bu mesele her ne kadar 90’lı yıllardan bu yana konuşuluyor olsa da gerekli adımlar bir türlü atılamadı. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, bu hedefini en üst perdeden bir kez daha dile getirdi. Haliyle Akdeniz’de büyük bir askeri tersane kurulması için ilgili kurumların çok hızlı aksiyon almasını beklemek sürpriz olmaz.

Peki, bu bölgede bir tersane kurulması neden önemli? Böyle bir adım sadece donanmayı mı ilgilendiriyor yoksa Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgedeki denklemi doğrudan etkileme potansiyeli taşıyor mu? Bu soruların yanıtlarına yakından bakalım…

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, denizaltı ilk kaynak töreninde Mersin'e tersane kurulacağını da duyurdu. Foto: AA[Cumhurbaşkanı Erdoğan, denizaltı ilk kaynak töreninde Mersin'e tersane kurulacağını da duyurdu. Foto: AA]

 

MGK’da kararı alınan ilk ve tek tersane

Az önce de bahsettiğimiz gibi Mersin’de bir tersane fikri yeni değil. 90’lı yıllardan bu yana kamuoyunda sıkça tartışıldı. Ve daha da ileri gidilerek 1999’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında bu husus resmen kayıt altına alındı.

Çeyrek asır önce MGK’da alınan 449 sayılı kararla, "Türk denizcilik gücünün Akdeniz’de varlığına şiddetle ihtiyaç duyduğu bakım, onarım ve gemi inşa imkanlarının süratle hayata geçirilebilmesi için Taşucu'ndaki limanın bir bölümünün tersane bölgesi haline getirilmesi imkanlarının araştırılması" cümleleri devletin hafızasına işlendi.

Bu adımı Bakanlar Kurulu’nun 30 Temmuz 1999 tarihli 99/13198 sayılı kararı izledi ve böylece Taşucu’nda 87 dönümlük alan 'tersane' kurulmak üzere tahsis edildi.

 

Taşucu için çevre raporlarıma 'olumlu' iken bölgede yanlış bilgilerle sürekli eylem yapıldı.[Taşucu için çevre raporlarıma 'olumlu' iken bölgede yanlış bilgilerle sürekli eylem yapıldı.]

 

Engellemek için seferber oldular

Sonrasında aslında bilindik bazı gelişmeler yaşandı. Birtakım çevreler söz konusu tersanenin doğaya zarar vereceği iddiasını ortaya attı. Ancak o dönem ilgili kurumların hazırladığı raporlarda bunun gerçek olmadığı resmi olarak kayıt altına alındı.

Almanya merkezli olan ve geçtiğimiz yıllarda da Türkiye’de çok ilginç faaliyetlerde bulunan bir vakıf, MGK kararının ardından Mersin ve çevresinde ciddi mesai harcadı. O dönemki belgeler incelendiğinde söz konusu vakfın, eylemlere katılacak göstericilerin ulaşım ve konaklama ihtiyaçlarını karşıladığı bile görüldü.

 

Tersane yapımına dair kararın ardından yabancı vakıflar bölgede farklı arayışlara girmişti.[Tersane yapımına dair kararın ardından yabancı vakıflar bölgede farklı arayışlara girmişti.]

 

Alman vakıflar başrolde

Almanya konusuna bir parantez açıp Mersin’de kurulacak tersaneye öyle devam edelim. Süreci yakından takip eden isimlere göre Almanya’nın tersaneye karşı çıkmasının sebebi tabii ki de çevre duyarlılığı değildi.

Akdeniz’de çok ciddi bir gemi ticareti söz konusuydu ve o dönemde burada kurulacak bir tersane çok geniş alana hizmet verecekti. Doğal olarak Türkiye buradan milyonlarca dolarlık bir ekonomik kazanç elde edebilirdi. Ekonomisi gelişen Ankara, Batılı ülkeler için başlı başına endişe sebebiydi.

Ayrıca, 2000’lerin ortasından itibaren daha sık konuşulmaya başlanan Doğu Akdeniz ve enerji denklemi aslında o dönemlerde de Avrupalı devletlerin ajandasındaydı. Böylesine kritik bir noktada Türkiye’nin tersane kurmak istemesi olumlu karşılanacak bir adım değildi. Bu ve benzer nedenlerle batılı ülkeler kendi vakıflar üzerinden sözde toplumsal faaliyetler adı altında Türkiye’deki kimi grupları fonladı ve sürecin tersine işlemesi için elinden geleni yaptı.

 

Ülkemizin en etkin tersaneleri Tuzla ve Yalova'da. Ve her iki nokta da deprem bölgesi.[Ülkemizin en etkin tersaneleri Tuzla ve Yalova'da. Ve her iki nokta da deprem bölgesi.]

 

Mevcut tersaneler deprem bölgesinde

Tersane meselesi salt dış politika üzerinden ele alınacak kadar basit değil. Alt başlıkları bir hayli fazla ve hepsi son derece kritik. Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayii alanında attığı adımlar malum. Her ne kadar ön planda insansız hava araçları başta olmak üzere uçar platformlar görülse de aslında Ankara deniz platformlarında da çok iyi bir sınav veriyor.

Gerek askeri gerek sivil tersanelerde üretilen araçlar sadece Türk Donanması’na hizmet vermekle kalmıyor, çok sayıda ülkeye de ihraç ediliyor.

İşte bu noktada farklı bir sorun daha karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin gerek askeri gerek sivil tersanelerinin çok büyük bir kısmı Tuzla-Yalova arasına sıkışmış durumda. Ve maalesef her iki nokta da deprem riskinin çok yüksek olduğu fay hattının üzerinde. Daha açık bir ifadeyle, Marmara’da yaşanacak olası büyük bir deprem Türkiye’nin tersane alanındaki üretim faaliyetlerinin de uzun bir süre kendine gelememesi anlamı taşıyor.

 

İstanbul'daki Askeri Tersane Komutanlığı gibi değerli bir kabiliyete Akdeniz'de de sahip olunması planlanıyor. Foto: AA[İstanbul'daki Askeri Tersane Komutanlığı gibi değerli bir kabiliyete Akdeniz'de de sahip olunması planlanıyor. Foto: AA]

 

“Donanmanın savaş sürdürme kabiliyetine etkisi olacak”

Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Türkiye’nin Mavi Vatan yolculuğuna çok farklı görevlerle bizzat tanıklık etmiş bir isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mersin’de bir askeri tersane kurulması yönündeki cümlesini Kutluk Amiral ile de konuştuk.

Donanmalar ve tersanelerin organik bir ilişki içinde olduğu gerçeğine dikkat çekiyor Kutluk… Mersin’de halihazırda çok kısıtlı da olsa onarım kabiliyetine sahip olduğumuz bilgisini paylaşıyor. Ancak buradaki kapasitenin bir hayli düşük olduğunu da sözlerine ekliyor.

Amiral Kutluk’a göre, Doğu Akdeniz harekat alanına yakın bir onarım tersanesi donanmanın savaş sürdürme kabiliyetlerini çok olumlu etkiler. Öte yandan bu tersanelerin sadece onarımla uğraşmadığını ve yeni gemi inşaatı da yapabileceğini öğreniyoruz. Kutluk bu süreci, “Türk donanmasının yeni gemi ihtiyaçlarının daha hızlı çözüme kavuşturulmasında bu askeri tersaneler de önemli imkanlar sağlayabilir” şeklinde anlatıyor.

 

Bölgede kurulması planlanan tersane, konumu itibariyle Ankara'nın elini stratejik anlamda da yükseltecek.[Bölgede kurulması planlanan tersane, konumu itibariyle Ankara'nın elini stratejik anlamda da yükseltecek.]

 

Siyasi açıdan da önemli anlamlar taşıyor

Amiral Kutluk’un dikkat çektiği bir diğer husus da Süveyş Kanalı ve Doğu Akdeniz’deki gemi trafiğinin yoğunluğu oluyor. Haliyle sivil gemilerin de talepleri olduğundan bahsediyor ve bu gerçeğin bölgede çok geniş kapsamlı bir sivil tersane ihtiyacı olduğunu gösterdiğine işaret ediyor.

Ağırlıklı olarak sürecin gemicilik tarafında dursak da Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, madalyonun ‘strateji’ kısmını da çeviriyor.

Kıbrıs’taki jeostratejik beklentiler ve iki devlet odaklı kalıcı çözümün desteklenmesi ihtiyacına dikkat çeken Kutluk, “Bu durum, Türkiye’nin hem Mersin hem de Kıbrıs’ta deniz gücünün varlığını ve sürdürülebilir harekatını destekleyici tedbirler almasını zorunlu kılıyor. Ankara bu adımları atar. Karşı taraf da gereken sonuçları kendisi çıkarır” diyerek sözlerini tamamlıyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemize yaklaşan tehlikeyi görüyor ve her türlü tedbiri alıyoruz

Vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin ismi açıklanıyor

İnce bağırsak nakliyle 19 ay sonra yemek yemeye başladı

Kahverengi kokarcayla mücadelede yeni adım

Araç Değer Kaybı Danışmanlığı ve Hizmetleri | Paranız Sizde Kalsın

İthalat

'Aile Rehberi Sistemi' projesi hayata geçirilecek

Gebze Belediyesi’nden açıklama

Ev Aksesuarları ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık ve Karakter Katın

Nar Ekşisi İle Sağlık ve Lezzeti Bir Arada Keşfedin

Yemek Odası Dekorasyonunda Tarzınızı Yansıtın

Elazığ'da 4,4 büyüklüğünde deprem

Körfez Gençlerbirliği’nde her yaş grubu sahada

Kadın muhtarların teleferik heyecanı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Karısını silahla boynundan vurup, ambulansı takip eden koca tutuklandı

Kocaeli’de Dünya Uzay Haftası kutlandı

Yusuf Dikeç: "Hedefimiz Los Angeles 2028 Yaz Olimpiyatları ve altın madalya"

Aktif ve mutlu yaşlanmanın sırları Körfez’de konuşuldu

Durdurulan araçta tarihi eser niteliğinde obje ve sikkeler bulundu

Bakan Kacır açıkladı: "TSE 155 bin ürünü denetleyerek, 4 bin 200 uygunsuz ürünün ülkemize girişini engelledi"

Körfez Gençlerbirliği emin adımlarla ilerliyor

Kitap Fuarı’na rekor ziyaretçi

Doğalgaz %70’e ulaştı, taşımaya 150 milyon TL

Seymen Millet Bahçesi’nde otopark çalışması başladı

Yükleniyor

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemize yaklaşan tehlikeyi görüyor ve her türlü tedbiri alıyoruz

Vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin ismi açıklanıyor

İnce bağırsak nakliyle 19 ay sonra yemek yemeye başladı

Kahverengi kokarcayla mücadelede yeni adım

'Aile Rehberi Sistemi' projesi hayata geçirilecek

Elazığ'da 4,4 büyüklüğünde deprem

Yusuf Dikeç: "Hedefimiz Los Angeles 2028 Yaz Olimpiyatları ve altın madalya"

Hande Yener, Gebze Belediyesi'nin önünde böyle haykırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Köfteci Yusuf yorumu

Ahmet Özhan’dan cinsiyetsizlik projesi tepkisi

Bugün AK Parti'ye kimler katılacak? Gözlerin çevrildiği isimler yavaş yavaş renk vermeye başladı

Fatih Erbakan'dan partiyi sarsan istifaya ilişkin ilk sözler

Kocaeli'de Murat Kurum'un konuşması protestolarla kesildi!

"Şeriat istiyoruz" paylaşımı yapan YRP ilçe başkanı görevden alındı

Zafer Partisi Milletvekili Adayı Eren Gök basından sorumlu danışman oldu. Eren Gök kimdir?

YRP Kocaeli İl Başkanı belli oldu

Kocaeli'de CHP'nin toplantısında tansiyon yükseldi! Milletvekilinin kuzeni, "Seni vururum" diyerek başkan yardımcısının üzerine koştu

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Araç Değer Kaybı Danışmanlığı ve Hizmetleri | Paranız Sizde Kalsın

İthalat

Yemek Odası Dekorasyonunda Tarzınızı Yansıtın

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde 'vergi yüzsüzleri' açıklanacak

AK Parti' den, kartlardan 750 TL kesinti öngören yasa teklifine gelen tepkiler üzerine geri adım

Vatandaşa sucuk diye at ve eşek eti yedirmişler

Yüksek limitli kredi kartlarına katkı payı haberleri sonrası limit düşürme talepleri patladı

Körfez Gençlerbirliği’nde her yaş grubu sahada

Körfez Gençlerbirliği emin adımlarla ilerliyor

Fernando Muslera'nın yerine eski Fenerbahçeli geliyor

Çayırova Belediyesi, PizzaBulls CO Basketbol’u konuk edecek

Kocaelispor’un efsaneleri taraftarla buluştu

Çayırova Belediyesi, Gaziantep’ten galibiyetle döndü

GÖLCÜK BELEDİYESPOR YAĞLI GÜREŞ TAKIMI YENİ SEZONA İDDİALI HAZIRLANIYOR

Lider Kocaelispor, Pendikspor ile hazırlık maçı yapacak

Kocaelispor, 16 puanla liderliğe yükseldi

Kocaelili hakem Venedik'te hakemlik yapacak!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR