9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Bunun en etkin yolu atıkları sınıflandırarak ayrıştırmak ve tekrar kullanıma hazırlamaktır. Sürecin ilk ve en önemli adımını sıfır atık kutuları oluşturmakta. Bu yazımızda sıfır atık yönetim sistemi hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İklim krizi ve küresel ısınmanın da etkisiyle çevre temizliği son zamanlarda en çok özen göstermemiz gereken konuların başında geliyor. Bu bağlamda sıfır atık yönetiminin amacı atıkları sınıflandırarak geri kullanıma kazandırmaktır. Bu amaçla kullanılan sıfır atık kutusu çeşitleri hem çevre kirliliğini önleyerek geri dönüşüme katkı sağlıyor, hem de kaynak tüketimi ve israfı azaltıyor.
Sıfır atık yönetimi aynı zamanda da üretimi döngüsel hale getirmeyi amaçlamakta. Bu bakımdan nitelikli bir kaynak yönetim sistemidir. Bu sistemde hammaddelerine göre ayrıştırılan atıklar farklı kutularda toplanır. Ardından geri dönüşüme sokularak ekonomiye geri kazandırılırlar. Bu sayede kaynak kullanımı ve israf azalır. Dolayısıyla sıfır atık yönetim sistemi, çevre kirliliği ve israfı önlemenin etkin bir yoludur.
Sıfır atık projesi öncelikle atık oluşumunun önüne geçmeyi hedefler. Bu işe atıkları azaltarak başlamak izlenecek yolun ilk basamağıdır. Bu süreçte en önemli rolü sıfır atık kutuları üstlenir. Nitekim atıkları türlerine göre ayrıştırmaya yarayan atık kutuları farklı renklerde üretilir. Böylelikle atık toplama ve ayrıştırma süreci kolaylaşır. Depolanan atıklar geri dönüşüm merkezlerine götürülerek yeniden işlenirler.
Atık yönetiminde sıfır atık kutularının görevi, atıkları ayrıştırmak ve zarar görmeden toplanmalarını sağlamaktır. Bu bağlamda atıklar başlıca 8 grupta incelenir. Bunlar şu şekildedir:
Kağıt atıklar
Plastik atıklar
Cam atıklar
Metal atıklar
Organik atıklar
Geri dönüşmeyen evsel atıklar
Yemek artıkları
Ekmek artıkları
Sıfır atık yönetimi sisteminde atık kutuları farklı renklerle tanımlanmakta. Nitekim bu renkler sayesinde atıkları ayrıştırarak toplamak ciddi ölçüde kolaylaşıyor. Bu renkler ve anlamları şu şekildedir:
Mavi: Kağıt atıklar
Sarı: Plastik atıklar
Yeşil: Cam atıklar
Gri: Metal atıklar
Kahverengi: Organik atıklar
Siyah: Geri dönüşmeyen evsel atıklar
Beyaz: Yemek artıkları
Mor: Ekmek artıkları
Bunların haricinde piller için apartmanlarda, iş yerleri ve kurumlarda uygun yerlere konulan atık pil kutuları da mevcuttur. Hem çevreyi temiz tutmak hem de pillerin doğaya vereceği zararları engellemek için bu kutuları da kullanmak gerekir.
Sıfır atık yönetiminin gerek çevreye gerekse ekonomiye katkıları büyüktür. Bunlardan ilki, atıkların dolayısıyla kirliliğin azaltılmasıdır. Sıfır atık kutusu kullanarak yaptığımız basit bir işlem, çevre kirliliğini önlemek için önemli bir adımı ifade eder.
Sıfır atık sistemi, ayrıştırdıktan sonra işlediğimiz atıklardan yeni kap ve ambalaj üretmemize imkan tanır. Bu sayede yeni hammadde ihtiyacı azalır. Yeni ürünlerin imalatı için geri dönüştürülmüş hammaddeleri kullanmak kaynak tüketimini azaltır. Atıkları tekrar işlememiz sayesinde, bir kez üretimi yapılan malzeme çöp olmaktan kurtulur. Geri dönüştürülerek böylelikle farklı bir malzeme haline gelir.
Sıfır atık sisteminin bir diğer avantajı da atıkları yok etmek için gerekli harcamaları düşürmesidir. Ayrıca atıkların yeniden kazanımı için gerekli iş gücü ile endüstride yeni istihdam olanakları ortaya çıkar.
Son yıllarda artan çevre bilinci ve atık yönetim sisteminin yaygınlaşmasıyla sıfır atık kutularına ihtiyaç arttı. Ankara merkezli GKN Store firması, temizlik ekipmanları alanında kurumsal pazarın en önemli tedarikçilerinden biri konumunda. Nitekim işletmelerin ihtiyaç duyduğu atık kutusu çeşitlerinde geniş ürün yelpazesi ve uygun fiyat politikası GKN Store’u sektörde farklı bir konuma taşıyor. İşletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz en kaliteli sıfır atık kutusu çeşitlerini gknstore.com adresinde bulabilirsiniz.