• BIST 100

    9447,65%-0,31
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    42,09% 1,24
  • GRAM ALTIN

    3720,59% 2,31
  • Ç. ALTIN

    6053,11% 0,00

Konservelerdeki gizli tehlike Botulizm

Uygun şekilde yapılmazsa konserve gıdalar botulizme neden olabilir.

SAĞLIK 22.01.2020 12:17:00 0
Konservelerdeki gizli tehlike Botulizm

Uygun koşullarda yapılmayan ve saklanmayan konserveler ölümcül olabiliyor. Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Uygun şekilde yapılmazsa konserve gıdalar botulizme neden olabilir. Çift görme, bulanık görme, sarkık göz kapakları, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, kalın bir dil, felç, kuru ağız ve kas güçsüzlüğü gibi belirtileri olan botulizm, genellikle toksini taşıyan bir yiyeceği yedikten 12 ila 36 saat sonra ortaya çıkıyor. Bu belirtileri fark ettiğinizde derhal doktorunuza başvurun veya acil servise gidin” diyor.

 

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte konserve tüketimi arttı. Yazdan evlerde yapılan konserveler şimdilerde yemek masalarında bolca yer buluyor. Ancak her yenen konserve yemeği sağlıklı sonuçlar doğurmuyor. Son zamanlarda konserveden zehirlenenlere ilişkin haberler basında sıkça yer bulmaya başladı. En son Elazığ’da misafirliğe gittikleri evde yedikleri semizotu konservesinden altı kişi zehirlenmişti. Konservelerden kaynaklanan zehirlenmeler ölümle bile sonuçlanabiliyor.

Küçük bir lokma bile…

Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, uygun koşullarda yapılmayan konservelerin ölüme bile neden olabildiğini söylüyor. Saygı, “Botulizm, Clostridiumbotuwlinum adı verilen mikroorganizma tarafından üretilen bir toksinin neden olduğu nadir fakat potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Mikrop, toprakta bulunur.  Yiyeceklerin uygun şekilde konserve edilmemesi durumunda belirli koşullarda hayatta kalabilir, büyüyebilir ve toksin üretebilir. Toksin sinirleri etkileyebilir; kişiyi felç edebilir ve hatta ölüme neden olabilir. Botulinum toksinini göremez, koklayamaz veya tadamazsınız ancak bu toksini içeren küçük bir lokma bile ölümcül olabilir” diyor.

Düşük asit ve az şekere dikkat!

Botulinum toksini yapan bakteriler birçok yerde doğal olarak bulunuyor. Bu bakteriler kendilerini korumak için sporlar yapıyorlar. Sporlar genellikle yenildiğinde insanların hastalanmasına neden olmuyor ancak belirli koşullar altında, bu sporlar büyüyebiliyor ve bilinen en ölümcül toksinlerden birini yapabiliyor. Sporların büyüyebileceği ve toksin yapabileceği koşullar; düşük oksijen veya oksijensiz (anaerobik) ortam, düşük asit, az şeker ve tuz, belirli bir sıcaklık aralığı ve belli bir miktarda su…

Hangi gıdalar riskli?

Prof. Dr. Birol Saygı, botulizm toksinin sadece bir çay kaşığının yüz binlerce insanı öldürmek için yeterli olduğunu söylüyor. Ancak bu korkunç bakteri tanınır ve ona göre hareket edilirse, evde konserve gıda yaparken endişelenmeye gerek kalmaz. Düşük asitli gıdaların botulinum bakterinin büyümesini önleyecek kadar asidik olmadığına dikkat çeken Saygı, şöyle konuşuyor: “Düşük asitli gıdalar 4.6'dan yüksek bir pH seviyesine sahiptir. Bu gruba sebzeler, çorbalar, yemekler, tüm etler, balık ve deniz ürünleri girmekte. Yüksek asitli gıdalar ise  4.6'dan düşük bir pH seviyesine sahip. Bu gruba meyveler giriyor. Bu tür gıdalar; botulinum bakterilerinin büyümesini önlüyor. Ayrıca, çok fazla konserve yapılan domates ise pH değeri 4-4.3 düzeyinde olup tehlike sınırına yakın bir sebze… Bu nedenle domatesler konserve edilecekse ilave asit gerektirir. Domateslerin güvenli konserve edilmesi için limon suyu ilave edilmesi gerekir. Asit içeriğini yükseltmek için sirke de kullanılabilir.”

“Kaynatma ve sıcaklık önemli”

Sağlıklı konserve yapmak için yüksek asitli gıdaların pastörize, düşük asitli gıdaların ise mutlaka sterilize edilmesi gerekiyor. Peki mutfakta bu işlemleri nasıl yapabiliriz? Prof. Dr. Birol Saygı bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Pastörizasyon işlemi 1000C’nin altında, sterilizasyon işlemi 1000C’nin üstünde yapılan ısıl işlemdir. Mutfağımızda açıkta kaynatma işleminde sıcaklık, hiçbir zaman 1000C üzerine çıkamaz. Bu nedenle açıkta kaynatma ile gıdaları sterilize edemeyiz. Bu işlem için basınçlı kaplar gerekmektedir. Düdüklü tencerede bir basınçlı kaptır. Ancak, sıcaklık maksimum 103-1050C sıcaklıklarına çıkar. Sterilizasyon güvencesi için sterilizasyon işleminin 115-1200C arasında kavanozların büyüklüğüne göre uygun sürelerde basınçlı kaplarda yapılması gerekmektedir. Düdüklü tencerelerde bu mümkün değildir. Yiyeceklerin türü ve kavanozun büyüklüğüne göre yeterli işlem sürelerinin uygulanması çok önemlidir.”

"Yanlış konserve" yapmayın

Düşük asitli gıdaları basınçlı kaplar yerine kaynar suda tutmak “yanlış konserve” işlemi olarak biliniyor. Botulizm sporlarını öldürecek olan 1160C'ye kaynar tencerede ulaşmak mümkün değil. Kaynama işleminin botulizm bakterilerini ve toksinleri yok etse de daha fazla bakteriye dönüşebilen sporları yok edemediğini söyleyen Prof. Dr. Birol Saygı, “Clostridiumbotulinum sporları, havası olmayan, 210C ile 430C arasındaki bir sıcaklıkta, yüzde 35'ten fazla nem içeren bir ortamda büyür. Bu tam olarak mutfak dolabında saklanan bir konserve kavanozun sıcaklığıdır. Ancak ev konservecileri için iyi haber; botulizmin yüksek asitli gıdalarda yaşayamamasıdır. Bu da, turşular, reçel ve meyveleri kaynar su banyosunda (normal bir tencereyle yapabileceğiniz) güvenle işleyebileceğiniz mutlu gerçeğe dönüşür. Donmuş sıcaklıklar ve yüzde 35'in altındaki nem seviyeleri, botulizmi inaktif hale getirir. Bu yüzden dondurulmuş ve susuz gıdalarla ilgili bir endişeye gerek yok” şeklinde konuşuyor.

 Botulizmin belirtileri…

Gıda kaynaklı botulizm belirtileri genellikle toksini taşıyan bir yiyecek yedikten 12 ila 36 saat sonra ortaya çıkıyor. Bazen işaretler 6 saat kadar kısa veya 10 gün kadar geç bir sürede de görülebiliyor. Semptomlar ne kadar çabuk ortaya çıkarsa, vaka o kadar şiddetli oluyor.  Botulizm’in belirtileri; çift görme, bulanık görme, sarkık göz kapakları, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, kalın bir dil, felç, kuru ağız ve kas güçsüzlüğü… Saygı, bu belirtiler nedeniyle kaynaklanan rahatsızlığın yoğun bir tıbbi bakım gerektirdiğini belirtiyor. Saygı, “ Botulizm zehirlenmesi tıbbi bir acil durum gerektirir. Siz veya tanıdığınız biri gıda kaynaklı botulizm belirtileri gösteriyorsa, derhal doktorunuza başvurun veya acil servise gidin” uyarısında bulunuyor.

Evde konserve yaparken nelere dikkat etmeli?

Botulizm tehlikesinden uzak kalmak için evde konserve yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı’ya göre evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar:

Doğru ekipmanı kullanın: Basınçlı konserve, düşük asitli yiyecekleri konserve yapmak için önerilen tek yöntemdir. Düşük asit içeriği olan gıdalar evde konserve ile ilgili botulizm vakalarının en yaygın kaynaklarıdır. Düşük asitli gıdalar hemen hemen her sebzeyi, bazı meyveleri, sütü, tüm etleri, balıkları ve deniz ürünlerini içerir. Düşük asitli yiyecekler için kaynar su konserveleri kullanmayın; çünkü botulizme karşı koruma sağlamazlar.

Şüphe duyduğunuzda atın: Yaptığınız konservelerin güvenli olup olmadığını belirlemek için asla yiyecekleri tatmayın. Herhangi bir şüpheniz varsa, yiyecekleri yemeyin, atın. Evde yapılmış hazır konservelerde toksin veya diğer zararlı mikroplar olabilir.

Tehlike belirtileri neler? Konservelerin kapakları sızdırıyorsa veya şişmişse; ambalajlar hasarlı, çatlamış veya anormal görünüyorsa, ambalaj açıldığında sıvı- köpük püskürtürse ya da ambalajdaki gıda küflü veya kötü kokuyorsa tehlike var demektir. Bu tür gıdaları hemen çöpe atın.  

Çamaşır suyu ile silin: Şüphe duyduğunuz konserve açıldığında mutfakta dökülürse, döküntüyü her 2 bardak su için 1/4 fincan çamaşır suyu kullanarak silin.

Yemeden önce pişirin:  Ev yapımı konserve gıdaları, direkt olarak tüketmekten ziyade yemeden önce 20 dakika boyunca pişirilmesi güvenlik açısından çok önemli. Güvenliğiniz için bu ekstra güvenlik adımını mutlaka uygulayın.

Yeni kapak kullanın:  Cam kavanozlar için sıfır kapak kullanmak çok önemli. Eski kapaklar kesinlikle kullanılmamalı. Konserve kavanozlarını ve halkalarını yıldan yıla tekrar kullanabilirsiniz ancak konserve işleminiz için her zaman yeni kapaklar satın almanız zorunludur.

Kaynar sudan geçirin:  Kavanozlar doldurulmadan önce mutlaka kapaklarla birlikte kaynar sudan geçirilmeli. Kavanozları sterilize etmenin en iyi yolu, onları en az 10 dakika kaynar suya koymaktır. Konserve işlemi sırasında ılık bir fırına yerleştirmek kavanozların sıcak kalmasına yardımcı olur ve steril durumlarından ödün vermez.

Temizlik, temizlik, temizlik: Konserve gıdaların hazırlanmasında en önemli kural temizliktir. Konserve işlemi sırasında mutfağınızı ve çalışma alanınızı steril hale getirmek çok önemli. Bölgenizi temiz tutmak ve çapraz kontaminasyon olmadığından emin olmak için maşalarınızı ve diğer konserve aletlerinizi sadece birkaç saniye kaynar suya batırın.

"Parça Tesirli Pazarlar" izleyenleri güldürdü

Küfür yüzünden çıkan bıçaklı kavgaya 11 yıl hapis

Körfez’de atıklar ekonomiye kazandırıldı

Oturma odasında korkutan yangın

Başkan Bıyık’tan Polis Teşkilatı’nın 180. Yılında Anlamlı Ziyaret

DİLOVASI BELEDİYESİ NİSAN AYI MECLİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

COVER Projesi Çalıştayında Kentsel Sorunlara Çözüm Arayışı Konuşuldu

BAŞKAN MUZAFFER BIYIK’TAN ÖĞRENCİLERE KİTAP KUMBARA SÜRPRİZİ

Ofis Kabinleri ile Çalışma Alanında Yenilikçi Çözümler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Kara Yollarında Durum

Büyükşehir, Kent Mezarlığı’nı genişletiyor

ROMANYALI ÖĞRENCİLER KARTEPE’DE

Çayırova’da Nisan meclisi tamamlandı

Belediye Derincespor, Tavşancıl’a taşındı

İsmet Taşdemir: "Şampiyonluk maçına çıkıyoruz diyebilirim"

Kocaelisporlu futbolcu Pedrinho: "3. şampiyonluğum olacak"

İzmit Körfezi’nde tanker gemisinde korkutan yangın

Yazar Tufan "Kitap okumak yerine ekrana baktıkları bir dünya yaşanıyor"

Kartepe’nin turizm rotası belirleniyor

Körfez Gençlerbirliği U15 play-off öncesi güç depoladı

Başkan Ömeroğlu çalışmaları yerinde inceledi

Kartepe meclis toplantısında 7 gündem maddesi karara bağlandı

Kaçak elektrikle mücadele kararlı adım

Gençler Cumhuriyet tarihinin ilk eserinde ürettiklerini sahneleyecek

Başkan Söğüt: "2024 yılında 24 milyon TL’lik sosyal destek sağladık"

Meyve üreticilerine destek

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu

Bayram tatilinde trafik kazalarında 7 günde 62 kişi hayatını kaybetti

Bayram tatilinin 5'inci gününde 583 trafik kazası: 13 ölü, 959 yaralı

Kütahya’nın zamana meydan okuyan mirası: İsa Bey Camii

Tokat bileziği gümüşten de üretiliyor

LGS başvuruları başladı

Emeklinin ikramiye farkları yarından itibaren ödenmeye başlayacak

TEM otoyolunda trafik durma noktasına geldi

"Bin aydan daha hayırlı" Kadir Gecesi bugün idrak edilecek

Bayramda yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak

Metro İstanbul'dan duyuru

Milletvekili maaşının yetmediğini söyleyerek tepki çeken Doğan Demir, “Yıpratmaya çalışan kim varsa şerefsizdir namussuzdur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sinyali verdi, AK Parti'de değişim kulisleri hareketlendi

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kalp kapağı değiştirildi

Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

Ali Babacan, DEVA Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayını şimdiden açıkladı

Tahir Büyükakın’a dikkat çeken ziyaret!

İYİ Parti lideri Dervişoğlu: Ölüm tehditleri alıyorum

Bugün AK Parti'ye kimler katılacak? Gözlerin çevrildiği isimler yavaş yavaş renk vermeye başladı

Fatih Erbakan'dan partiyi sarsan istifaya ilişkin ilk sözler

Kocaeli'de Murat Kurum'un konuşması protestolarla kesildi!

Ofis Kabinleri ile Çalışma Alanında Yenilikçi Çözümler

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Doğan Çiftel ile Profesyonel Kasap Bıçaklarının Dünyasına Adım Atın!

Anisah Coffee’den Cold Brew Kahve Sevenlere Özel Rehberler

Kedi Maması ve Pet Shop Ürünleri Uygun Fiyatlarla Zoo.com.tr’de!

Ankara’da Mercedes Kalitesine Uygun Servis Hizmeti

Kıbrıs Tatiline Özel Konforlu Transfer Seçenekleri

Belediye Derincespor, Tavşancıl’a taşındı

Kocaelisporlu futbolcu Pedrinho: "3. şampiyonluğum olacak"

Karateciler şampiyona öncesi moral depoladı

Gebze Ultra Trail’ine başvurular başladı

Çayırova Belediyesi, Bandırma Bordo’yu mağlup etti

Kocaelispor ateş püskürdü: "Artık sabrımız taştı"

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Ankara Demirspor: 2

Körfezli Ragbiciler şampiyonluk grubunda

Körfezli Şeker Türkiye üçüncüsü oldu

Başkan Kocaman mahalle iftarlarına konuk oluyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41

YAZARLAR