G-GBGQR9HF6V
9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59
Nisan ayının 2.haftası her yıl “Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Ülkemizde ve dünyada hala ölümlerin birinci nedeni olan kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalık sağlamak için gerçekleştiren bu etkinlikler kapsamında biz de İstanbul’un tanınmış kardiyoloğu Dr Emre Ertürk hocamızla söyleşi gerçekleştirdik.Ramazan ayının da devam ettiği bu günlerde hayat kurtaran önerileri için teşekkür ediyoruz.
Uzun, Mutlu Bir Yaşam Nasıl Yaşanır?
* Doymuş yağlar, trans yağlar, sodyum ve kolesterol kalp hastalığının başlıca suçlularıdır. Doymuş yağ sorunu, tam yağlı süt ürünleri ve yağlı etlerin , az yağlı veya yağsız süt ürünleri ve daha yağsız kesilmiş etler (örneğin tavuk veya hindi) ile takas edilmesiyle kolayca çözülebilir.
*İşlenmiş gıdaları kesmek, yüksek kolesterole katkıda bulunan trans yağlardan kaçınmanın en iyi yoludur. Trans yağlar beslenme etiketlerinde "hidrojene" veya "kısmen hidrojene" maddeler olarak görünür.
*Sodyum sadece tuzdur. Ne yazık ki, en sevdiğiniz yemeklerin çoğu tuz kullanabilir. Az tuzlu yiyecekleri tatsız bulursanız, kurutulmuş otlar ve baharatlar kullanın (örneğin fesleğen ve maydanoz) lezzetli ve sağlıklı bir alternatiftir.
*Kolesterol hayvansal ürünlerde (örneğin et, süt ürünleri ve yumurta) yaygındır. Hayvansal ürünler protein bakımından zengin olsa da, kolesterolünüzü hızla artırabilir.
*Dengeli beslenmek, kalp hastalığı riskinizi azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için önemlidir. Kas yapmak isteyenler diyetinize daha fazla protein eklemek istiyorsanız, bitki bazlı protein için daha fazla baklagil, fındık ve tohum yiyin. Tatlı meyveleri ve tuzlu sebzeleri diyetinize dahil etmek, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu temel vitamin ve mineralleri eklemenin anahtarıdır. Sebze sevmiyorsanız Kurutulmuş otlar ve baharatlar ekleyin veya ekstra lezzet için zeytinyağında soteleyin. Sebzeler iyi hazırlandığında, tadı harikadır ve önemli besinler sağlar.
2. Egzersizi Programınıza Dahil Edin diye de ikinci önemli noktayı vurulamak isterim.Sedanter yani hareketsiz yaşamdan uzak durmak çok önemli.
Egzersiz kalp sağlığı için hayati önem taşır, çünkü kalbe ağırlık veren yağ birikimini azaltır. Aerobik egzersizler (örneğin yürüyüş, koşu, sırt değirmeni, eliptik, step, bisiklet sürme, yüzme ve ip atlama) kalp için en iyisidir, çünkü kalp atış hızını nazikçe arttırır ve yağ yakımını hızlandırır. Güçlü egzersize ek olarak, yoga rahatlamayı, güçlendirmeyi ve esnekliği teşvik ettiği için de faydalıdır.
Birçok insanın karşılaştığı ikilem, egzersizi programlarına dahil etmektir. Asansör yerine merdivenleri kullanarak veya otoparklarda daha uzağa park ederek egzersizi günlük rutininize kolayca dahil edebilirsiniz. Amaç günde toplam otuz dakika fiziksel egzersiz yapmaktır, ancak fitness gurusu Denise Austin on iki dakikanın minimum günlük gereksinim olduğunu söylüyor. Bir seferde sadece 10 dakikalık egzersiz yapabilseniz bile, planlayın. Her küçük parça bir araya geliyor.
Ruh sağlığınız da çok önemlidir. Nasıl ki egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek vücudunuza iyi bakın, ruh sağlığınızı koruyacak şeyler yapmalısınız.
Sağlığınız herşeyin önünde gelmelidir. Sağlıklı değilseniz diğer alanlarda etkili olamazsınız. Faturalar ödenmeyebilir; okul işleri yapılmaz; ev işleri unutulacak; ve ilişkileriniz zarar görebilir; bu nedenle, kendinizi ve sağlığınızı ön planda tutmalısınız
4. Yeterince Uyuyun
Yetişkinler için önerilen uyku miktarı yedi ila dokuz saattir. Uyku sağlığınız için hayati önem taşır, çünkü rahatlamanıza yardımcı olur, vücudunuzu enerjiyle şarj eder ve beyninizin bilgileri pekiştirmesine yardımcı olur. Uyku sorunu yaşıyorsanız, aroma terapisi, papatya çayını deneyin Eğer işe yaramazsa, bir doktora danışın.
5. Sigarayı Bırakın gerisini vücudunuz halleder.Bugün hemen elinizden o sigarayı bırakın,hayat kaliteniz artacak.Maddi ve manevi külfeti bu kadar büyük bir kötülüğü artık kendinize ve çevrenize lütfen yapmayın.
Geleneksel ve elektronik sigaralarda katran, nikotin ve diğer sert kimyasallar tehlikeli ve sağlıksızdır. Kısa vadede zor olsa da, sigarayı bırakmak uzun vadede faydalı olacaktır.
6. Düzenli sağlık kontrolü! Erken teşhis hayat kurtarır bir klişe değil realite diyorum.Birçok hastamız rutin kontrol alışkanlıı sayesinde,ilerde çok daha büyük sorunlara neden olabilecek sağlık sorunlarını farkedip,erken teşhisle az maliyet,az acı ve daha sağlıklı bir yaşama kavuştular.O nedenle özellikle 35 yaş ve üzeri olan hele bir de ailede genetik kalp hastalıkları bulunan kişilerin her yıl hekim ziyaretinde bulunmaları çok önemli .
Aile doktorunuz ve uzmanlarınızı düzenli olarak ziyaret etmek önemlidir çünkü sağlık alışkanlıklarınızla ilgili iletişim hatlarını açık tutar. Düzenli kontrol geliştirmeniz gereken alanlar ve dikkat etmeniz gereken işaretleri bilmenize yardımcı olacaktır. Sağlık sorunlarının erken tespiti tedaviyi daha kolay, kısa ve daha etkili hale getirecektir.
7. Reçeteli İlaçlarınızı düzenli kullanın.Arkadaş tavsiyesiyle,internetten okumakla ilaca başlanmaz,ilaç bırakılmaz ya da dozu ayarlanmaz.Lütfen hekiminizin reçete ettiği ilaçları ona danışmadan bırakmayın ya da başlamayın.
İlaç alıyorsanız, özellikle yüksek tansiyon ve kolesterol içinse, daha fazla sağlık komplikasyonu önlemek için reçete edildiği gibi almanız önemlidir.
Bu ipuçlarını uygulayın kendinizi daha iyi hissedeceksiniz ve kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı ile aktif ,sağlıklı kalabileceksiniz.Tekrar hayırlı ramazanlar ve sağlıklı günler diliyorum.”