G-GBGQR9HF6V
9961,34%1,33
35,33% -0,09
36,32% -0,84
3016,49% 1,08
4856,23% 0,83
İstanbul başta olmak üzere Dünya’nın birçok ülkesinden hastaları olan tanınmış doktor Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk “Dünya Kalp Günü” dolayısıyla yaptığımız röportajda önemli bilgiler verdi.
İstanbul başta olmak üzere Dünya’nın birçok ülkesinden hastaları olan tanınmış doktor Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk “Dünya Kalp Günü” dolayısıyla yaptığımız röportajda önemli bilgiler verdi.
DÜNYA KALP GÜNÜ NEDEN VAR HOCAM?
“ Dünya kalp günü kalp sağlığı ve kalp rahatsızlıkları için uluslararası bir farkındalık günüdür. İlk kez 29 Eylül 2000’de kutlandı ve şimdi tüm dünyada her yıl kutlanıyor”
Bugünün amacı, kalp hastalığı ve inme başta olmak üzere kalp ve damar hastalıkları için morbidite oranları konusunda dünya çapında farkındalık yaratmaktır.
Bugün birçok genç ve orta yaşlı insan ani kalp krizlerinden hayatlarını kaybediyorlar. Bu neden oluyor? Nasıl önleyebiliriz? Sadece kalp krizi sonrası eyleme mi odaklanıyoruz? Yoksa önlemeye daha fazla odaklanmalı mıyız?
NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ HOCAM?
“Kalp Hastalığı Riskini Arttıran Sağlık Durumlarını” bileceğiz en az diğer risk faktörleri kadar hayati öneme sahip.Peki Bu Hastalıklar hangileri?
ARTRİT
Fazla kilolu olmak hem kalp hastalığı hem de en yaygın artrit türü olan osteoartrit riskinizi artırır. Vücudun bağışıklık sistemi eklemlerdeki zarlara saldırdığında ortaya çıkan romatoid artrit, kalp krizi ve felç riskinin artmasıyla ilişkilidir.Eklem ağrısını yatıştıran yaşam tarzı değişiklikleri de kalbinizi sağlıklı tutabilir. Egzersizin ağrılarınızı kötüleştirmesinden korkabilirsiniz. Ama bir deneyin – muhtemelen fiziksel aktivitenin kalp hastalığını önlediği için artrit semptomlarını hafiflettiğini göreceksiniz. Egzersiz ayrıca daha dinlendirici bir uykuya katkıda bulunur. Bazı balıklarda bulunanlar gibi omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere besleyici bir diyet yemek, eklemlerdeki şişliği azaltabilir ve kan damarlarının korunmasına yardımcı olabilir.
DEPRESYON
Depresyonun bir karakter kusuru değil, bir hastalık olduğuna dair herhangi bir şüpheniz varsa, bunu düşünün. Durum, yeni kalp hastalığı teşhislerinin yaklaşık beşte biri ile ilişkilendirilmiştir. Hastalıklar birbirini besliyor gibi görünüyor. Kardiyak bir olaydan sonra depresyona giren kişiler daha yavaş iyileşir ve gelecekte kalp krizi ve felç riski altındadır.Depresyonu tedavi etmek hem duygusal hem de fiziksel sağlığınızı iyileştirir. Doktorunuza terapi, ilaçlar veya her ikisi hakkında soru sormaktan utanmayın. Halihazırda kalp hastalığınız varsa, en az iki hafta boyunca üzgün, ilgisiz ve umutsuz hissetmek gibi depresyon belirtilerine karşı tetikte olun.
DİYABET
Diyabet, vücudunuz insülin yapamadığında veya kullanamadığında ortaya çıkar. Bu hormon, glikozu veya şekeri vücudun hücrelerine yönlendirir ve bu da şekeri enerji için kullanır. Zamanla kanınızdaki ekstra şeker, sinirlere ve kan damarlarına zarar vererek kalp hastalığına neden olabilir. Diyabetli kişilerin kardiyovasküler hastalığa sahip olma olasılığı iki kat daha fazladırKan şekerinizi kontrol altında tutarak şeker hastalığınızı kontrol altına almak bu hasarın önüne geçer. Ayrıca doktorunuzdan kan basıncınızı ve kan kolesterolünüzü kontrol etmesini isteyin. Yükseklerse, düşük tuzlu veya az yağlı bir diyet uygulamak gibi bunları azaltmak için adımlar atmanıza yardımcı olacaktır.
SEDEF HASTALIĞI
Kırmızı, kaşıntılı, pullu cilt… Artık doktorlar, sedef hastalığının zararının cilt hasarından daha fazla olduğunu biliyorlar. Son araştırmalar, durumun sadece kalp hastalığına değil, aynı zamanda felç ve diğer kan damarı hastalıklarına da bağlı olduğunu bulmuştur. Bunun nedeni, sedef hastalığı olan kişilerin, kalp risklerini artıran obezite ve yüksek tansiyon gibi bir dizi koşul olan metabolik sendroma sahip olma olasılığının iki katı olması olabilir.
BÖBREK HASTALIĞI
Böbrekleriniz kanınızı fazla su, toksin ve atıklardan arındırır. Hasar gördüklerinde, kan basıncını düzenleyen ve hipertansiyona katkıda bulunan bir hormon üretmeyi bırakırlar. Son dönem böbrek hastalığı olan kişilerde kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığı 20 ila 30 kat daha fazladır. Daha az şiddetli böbrek hastalığı vakaları bile kalp krizi ve felç riskinizi ikiye katlar.Düşük tuzlu bir diyet, her iki koşulla da savaşır. İlk başta tuzluluğu bırakmak zordur, ancak iki ila üç ay sonra damak zevkiniz alışacaktır.
DİŞETİ HASTALIĞI
Tüm yetişkinlerin yarısından fazlasında hafif periodontitis vakaları vardır; bu, diş eti hastalığı ile başlayan ve daha sonra dişlerinizi destekleyen kemiklere ve bağlara yayılan bir enfeksiyondur. Enflamasyon (vücudun böyle bir yaralanmaya veya enfeksiyona tepkisi) zamanla kan damarlarınıza zarar verir. Yaralı damar duvarları, kalbe giden kan akışını engelleyebilecek plak oluşumuna daha yatkındır. Gerçekten de, diş eti hastalığı olan kişilerin koroner arter hastalığına sahip olma olasılığı iki kat daha fazladır.Diş eti hastalığınız varsa, doktorunuz iltihaplanma belirteci olan C-reaktif proteini ölçen bir test önerebilir. Sizinki yüksekse, hasar kalbinize kadar uzanabilir. Sigarayı bırakmak ve kan basıncını ve kolesterolü yönetmek için doktorunuzla birlikte çalışmak gibi diğer risk faktörlerini kontrol etmek hem ağzınıza hem de vücudunuzun geri kalanına yardımcı olur.”
29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında kalp sağlığımızla ilgili önemli konuları konuştuk. Gerek sosyal medyada gerekse basından takip ettiğimiz kıymetli hocamıza verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz.