G-GBGQR9HF6V
9648,82%1,04
34,57% 0,09
36,25% 0,70
2969,06% -1,20
4952,00% -1,59
Doğu Türkistan’da Çinlilere ve Ruslara karşı verdiği mücadeleyle bilinen Osman Batur, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Türk Tarih Topluluğu’nun organizasyonuyla gerçekleştirilen ‘Türkistan İstiklal Mücadelesi ve Osman Batur’ konferansında anıldı.
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Kul’un konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, GTÜ Mimarlık Fakültesi N. Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
HALKI KENDİSİNE ‘BATUR’ İSMİNİ VERDİ
Konuk konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Kul, asıl adı Osman İslamoğlu olan ve Çinliler ve Ruslara karşı verdiği mücadeleyle Türkistanlılar’ın kendisine kahraman, cesur anlamına gelen Batur ismini verdiği Osman Batur’un hayatını, mücadelesini anlattı. Osman Batur’un, Doğu Türkistan dahil tüm Altay topraklarını bağımsızlığına kavuşturmayı ülkü edindiğini ve Çin’in ağır baskıları sonucunda harekete geçtiğini ifade etti. 1941 yılında verdiği mücadeleyle üstün başarılar elde ettiğini, 1943 yılında Altay Kazakları’nın Han’ı ilan edildiğini ve nihayet 1945’e gelindiğinde birkaç bölge hariç tüm Türkistan coğrafyasını Çinlilerden arındırıp bağımsızlık yolunda önemli başarılar elde ettiğini ifade eden Kul, “Böyle bir kazanım durumunda ne yazık ki yeterli destek ulaşmayınca ve Çin ordularının ağır taarruzu karşısında 1951 yılında esir düştü. Urumçi’ye götürülerek şehit edildi” diye konuştu.
ÇİN’İN BASKISI DEVAM EDİYOR
Günümüze kadar Çin’in bölgedeki baskısının devam ettiğini ifade eden Kul sözlerine şöyle devam etti: “İnancımız gereği Müslümanlar olarak kardeşiz. Ben de buna inanıyorum; ancak Müslümanların bu düsturla yaşamadıklarını düşünüyorum. Çünkü yıllarca Çin zulmü altında kalan, Müslüman olduğu için, ezan dinlediği, kuran okuduğu için hapsedilen -ki bunlardan önemli bir kısmından bir daha haber alınamamaktadır- insanlar varken İslam ülkelerinin Çin devletiyle kurmuş olduğu iyi ilişkiler bu kardeşliği yansıtmıyor. Doğu Türkistan’daki zulmü protesto edip Çin’e bir süreliğine ekonomik ambargo uygulansa Çinliler bu kadar rahat hareket edemez. Üç yüz milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşan Müslüman ülkeler ile Çin arasındaki ticaret bu zulmün görmezden gelindiğini gösteriyor. Ama ben sizlerden umutluyum. Hepinizi çok seviyorum ve sizlere güveniyorum. Gelip bu konudaki duyarlığınızdan ötürü burada bu etkinliğe katılmanız bile çok anlam ifade ediyor, hepinize teşekkür ediyorum.”
Konuşmalarının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtlayan konuk konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Ömer Kul’a davetlerini geri çevirmeyip etkinliklerine katıldığı için Türk Tarih Topluluğu Eski Başkanı Abdullah Gürsel tarafından plaket takdim edildi.