9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Forklift sertifikası ise, forklift ile kaldırma, yükleme ya da istifleme işlerini yapacak olan personelin bu aracı kullanabilmek için alması gereken belgedir. Aksi takdir de forklift sertifikası olmayanların forklift kullanmaları tehlikeli ve yasaktır. Forklift sertifikasını ehliyete işletme süresi ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak isteyenler son zamanlarda sıklıkla internet üzerinden araştırmalar yapmaya başlamıştır.
Forklift sertifikası ile forklift ehliyetinin birbirinden farklı olduğunu belirtelim. Forklift ehliyeti, forklift kullanarak kaldırma, yükleme ve istifleme gibi işlemleri yapacak olan kişilerin almakta zorunlu olduğu bir belgedir. Forklift kullanıcısı karayolunda trafiğe çıkacak ise mutlaka forklift ehliyeti almak zorundadır. Forklift kullanıcısı karayolunda trafiğe çıkmayacaksa ehliyet yerine forklift sertifikası kaldırma, yükleme ve istifleme (Forklift) Operatörlük Belgesi alması yeterlidir.
Bu noktadan da anlaşılacağı üzere kilit fark, iş makinasının trafikte kullanılıp kullanılmayacağıdır. Eğer işiniz gereği forklifti trafikte de kullanmanız gerekli ise forklift sertifikasını ehliyete işletme süresi geçerli olacaktır.
Kaynak Link: https://www.yeniumitforklift.com/forklift-ehliyeti-nasil-alinir.php
Forklift sertifikasının tanımından da anlaşılacağı üzere, bu sertifika olmadan bu tarz bir iş makinası kullanımı yasaktır. Günümüzde forkliftlerin kullanım alanları oldukça yaygındır.
Özellikle insan gücü ile kaldırılması imkânsız olan ağırlıkların kaldırılmasında kilit önem taşımaktadır. Sadece açık alanlarda değil, kapalı alanlarda depolama ve stoklama amacı ile kullanılan forkliftler, ağır malzemeleri yüklemek, boşaltmak ve taşımak gibi birçok işi yaparak çalışma hayatını kolaylaştırmaktadır. Forkliftlerin şantiyelerde, limanlarda ve çeşitli alışveriş merkezlerin depolarında kullanıldığını da söylemek mümkündür.
Forklift sertifikasını ehliyete işletme süresi ile ilgili kafaları karıştıran noktalar olabileceğinden bu noktayı ayrıntıları ile incelediğimizde karşımıza çıkabilecek olan konular şu şekildedir.
Forklift operatörlük eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı iş makinaları kursları veren firmalarca sağlanmaktadır. Bu kursun sonunda teorik ve uygulamalı sınavlardan geçer not alanlar eğitimi başarıyla tamamlamış sayılacak ve sertifika almaya hak kazanacaklardır. Eğer ki daha önceden almış olduğunuz herhangi bir motorlu taşıtlar ehliyetiniz yok ise G sınıfı ehliyete başvurarak iş makinası kullanma ehliyeti alabilirsiniz.
Diğer yandan mevcut bir ehliyetiniz var ise, kurs tamamlama evraklarınızla birlikte nüfus müdürlüklerinden başvuru yaparak forklift sertifikasını ehliyetinize G sınıfı olarak işletebilirsiniz. Forklift sertifikasını ehliyete işletme süresi diğer motorlu taşıtlar sürücü belgesi gibi herhangi bir süre kısıtlamasına tabi değildir.
Bu süreçte başarı ile bitirmiş olduğunuz kurstan temin ettiğiniz evrakların yanı sıra bir takım ilave belgelerde istenmektedir. Bu belgeler şu şekilde sıralanır;
Kursunuzu tamamladığınızı gösterir sertifikanız ve tüm kurs evrakları,
G sınıfı ehliyet için bankaya yatırılan harcı gösterir makbuz,
Biyometrik fotoğraf
Kan grubu kartı
Bu belgeleri Nüfus Müdürlüklerine teslim ettikten sonra geçici ehliyetinizi alacaksınız. Belirli bir süre sonunda ehliyetinize G sınıfı işlenmiş olarak posta yoluyla size teslim edilecektir.
Forklift sertifikasını ehliyete işletme süresi kısıtlı olmasa dahi sizin, operatörlük kursunuzu bitiminde bir hafta 10 gün içerisinde ehliyetinize işletmek için başvuruda bulunmanızda fayda vardır. Bu süre içerisinde çalıştığınız yerde ya da işletmenizde oluşabilecek kazalardan ve tehlikeli durumlardan korunmuş olursunuz. Unutmayın ki sertifika sahibi olarak, forklift kullanımı sırasında oluşabilecek her türlü sorun ve probleme karşı birebir sorumlusunuzdur. İş makinaları hayatımızı kolaylaştırmaya yararken, problemsiz kullanılmaları gerekmektedir.