Ahmet DEMİRKAYA

Tarih: 20.10.2017 11:11

Toplumsal iletişimde iyi ilişkiler

Facebook Twitter Linked-in

Bu yazımızda farklı bir yol izleyerek toplumda edindiğim intibaı sosyal medyadaki hesabımda takipçilere sorarak, onlarında görüşlerini alarak yazmak istedim. Yorum yapıp değerli bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Tabi ki bu bilgiler bu yazıda değerlendirilecek. Ancak ne var ki benim asıl sorguladığım bu bilgilerin toplumdaki karşılığı.

Arkadaşlarımın paylaştığı bilgiler tamamen fıtri (yaratılış) olduğu için tabi ki de doğru bilgiler, fakat yaşadığımız süreç içerisinde bir çok ilişkide fıtri değil fevri ve şahsi davranıp doğruyu yansıtmadığımız da bir gerçek. Özellikle aile içi iletişimde, çarşı da pazarda yaptığımız iletişim de, iş yerlerinde amir-memur ilişkilerinde, yani aklınıza gelen bütün insani ilişkiler de maalesef fıtratımıza değil amiyane tabirle işimize geldiği gibi hareket ediyoruz. İşimize geldiği gibi diyorum çünkü yapacağımız hamlede hemen kar-zarar hesabı yapıyor, bunun adına iyi ilişkiler diyoruz. Bu iyi ilişkilerin içinde kimi zaman yalan, kimi zaman riya, kimi zaman ihanete varan fiiller var ama adı iyi ilişkiler. İyi ilişkiler diye yaptığımız eylemler çoğu zaman da iyi sonuçlar vermiyor, hatta hiç vermiyor da o an karlı çıkan karlı çıkmış gibi görünür ama yalana dolana dayalı ilişkiler de enin de sonunda zararı onlara da dokunur, dokunuyordur da.

İş hayatına yeni başlayan bir kardeşimiz, abi seni ne zaman görsem çalışkan, işini düzgün ve dürüst yapan birisin. Ama nerde olumsuz bir şey ortaya çıksa ve sen yüzde yüz haklı olsan dahi seni haksız çıkarıyorlar, anlamıyorum dedi. Sustum, biraz daha takip et kendin karar verdim dedim. Aradan birkaç ay geçmişti, yine ben haklı olduğum bir konuda haksız çıkarılmış ve baya bir sinirlenmiştim. O genç kardeşim yanıma geldi, abi niye seni haksız çıkardıklarını anladım artık dedi. Daha ben sormadan cevabı da kendisi verdi, iyi ilişkiler. Yani esas hatayı yapan üstüne yalan ve bir sürü riyakarlık katıp haklı çıkmıştı. Ben ise dürüstçe doğru olanı yapmış, doğru olanı savunmuştum ve netice de haksız çıkarıldım. İşin en garip tarafı bu durum etrafımdaki insanlar tarafından fark ediliyor ve fakat iyi ilişkiler çerçevesinde herkes yanlış olana ses çıkarmıyordu. Bireysel olarak belki bir nebze faydaları görülebilir ve fakat bugün toplumsal olayların önlemez bir hal almasını da başka türlü izah edemezsiniz. Bugün size faydalı gibi görünen bu yanlış tavırlar yarın size zarar vermeye başladığında kendinizi savunacak sebep bulamayacaksınız veya başka iyi ilişkiler adına başka yanlışlara kapı aralayacaksınız. Bunun sonuçları da bir öncekinden daha vahim olacağı aşikar. Fıtrat yaratıcının formatladığı gibi hareket eder. Yani Allah’la birlikte hareket eden insan yaşadığı topluma huzur üretir, sevgi üretir, barış üretir. Kişisel menfaatlerle şekillenen toplumlar eninden sonun da sorunlarla boğuşmaktan yok olmaya mahkumdur.

Haydi sağlıcakla kalın, takipte kalın. Selam ve dua ile…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —
G-GBGQR9HF6V