G-GBGQR9HF6V

Ahmet DEMİRKAYA


Özelleştirme/Öz Eleştirme


 

Rahmetli Özal özelleştirme ile ilgili ilk adımları attığında şiddetle eleştirdik ama karşıda değildik özelleştirmelere. Karşı olmamamızın sebebi devlet işletme mantığıyla yönetilemezdi, yönetilememeliydi. Devletin asli görevi asayiş, adalet sağlık gibi hizmet sektöründe güçlü bir şekilde yer almak olmalı. Ama sanırım önce devleti açıklamak gerekiyor.

Devlet güvence demek, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olarak tarif edilir. Lakin devlet güvencesi bütün vatandaşları için eşit olmalı. Sırf bunun için devlet işletme kurmamalı işletmelerde çalışan vatandaşlarını koruyup güvence altına almalı. Devlette çalışanlar nasıl olsa güvencemiz var diyerek işi savsaklarken özel sektör mali gücüne güvenip ali kıran baş kesenlik yapıyor işletmesinde. Bunun içinde bütün vatandaşlar devlet güvenceli diye devlet işine girmeye çalışıyor. Girince de sallabaşı al maaşı veya deniz keriz ayağına yatıp gününü gün etmek istiyor.

Kamuda çalışanlar bilir her yüz kişide on kişi işini layıkıyla yapar gerisi ucundan tutup yapmış gibi çalışır. Hangi kuruma giderseniz gidin bu tip serzenişleri duyarsınız. Denilecek ki, orada da işini yapmayan kanun gereği işten atılır. Bizim dilimizde tüy bitti bunu anlatmak için. Ak parti hükümetine bürokratlar darbe yapıyor diye. Neyse ki bunu geçtiğimiz günlerde eski Ankara Büyük şehir belediye başkanı Melih Gökçek de dile getirdi de boş salvo atmadığımız tescillendi. Sayın Gökçek de kendi döneminin bürokratlarından biliyor olsa gerek, burası da ilginç ama!

Yani demem o ki, kanun çıkarmakla iş bitmiyor. Kurumlardaki yöneticiler bu kanunlarla ilgili yönetmelikleri hazırlamakla yetkili. Bir nevi fırsat bürokratların eline veriliyor. Eh bürokratlar da kurumlarında etkili olmak için yetkilerini kendilerine yakın çalışanlardan oluşturma da bu fırsatı kullanıyor. Yani hiç kimse ehliyet ve liyakata bakmıyor, kendine çalışacak adam arıyor. Dolayısıyla devletin gücü zayıflıyor. Sadece bu yüzden devlet işletme mantığıyla yönetilmemeli. 

Özelleştirmeyi destekliyoruz lakin atılacak adımlar sağlam yasal zeminlere ve anayasal güvenceye bağlanmalı. Devlet elindeki gücünü sermayenin gücüne kaptırmamalı. Salgın döneminde en fazla desteği işverenlere vermesine karşın bugün fahiş zamlara doymayan sermaye sahipleri bu gücü nerden alıyor derseniz? İlgili bakanlıklar açıklamalar yaparak, takip ediyoruz, en ağır cezalar vereceğiz dedikçe adamlar zamları anında bindiriyor. Yani bu açıklamalar salvo olarak görülüp kimse ciddiye almıyor. Seçilmiş belediyelere atadığınız gibi bunlara da kayyum atayın da vatandaş da sizin ciddiyetinizi görsün.

Dün mahalle kasabıyla konuştum, yok abi bu normal zam falan değil, bu başka bir şey diyor. Yani küçük esnaflar bile anladı da ak kadrolar bunları göremiyor, görmüyor ya da görmezden geliyor milletin canı yanıyor. Cumartesileri de bizim alt sokakta Pazar kuruluyor, dün oraya gittim. Çok fazla ürün yok ama tezgahlar dolu. Akşam saatlerinde genelde pazarlarda ürün kalmaz, vatandaşın alım gücü düştüğü için kimse alamıyor. Şunu hep söylüyorum, Ak partinin vatandaşa yaptığı en büyük yanlış rahata alıştırmak oldu. Önceden Pazar arabalarıyla gidip tıka basa doldururlardı şimdi ellerinde iki üç poşetle dönüyorlar.

Burada vatandaştan da bana tepki gelebilir ama bunları yazmak her babayiğidin harcı değil. Zira doğru söylenenin dokuz köyden kovulduğuna inan toplumda doğruları yazmak cesaret işi. Varsınlar beni kötü bilsinler ama bu yazılanları da kulaklarına küpe yapsınlar, ola ki gün gelir lazım olur. Evet maalesef Ak parti rehavete alıştırırken zor günlerde ne yapılacağını öğretmedi bu insanlara. Ramazanlarda fakirliği öven zengin hocalarla insanları çelişkiye düşürüp dini değerlerden de iyice kopardılar. Ak parti yaşadığımız zor süreçlerde kendine de bolca düşman üretti.

Bu yazıyı hazırladığım sırada bir Tweet düştü telefonuma. İbrahim Alper Akalın kimdir bilmiyorum ama paylaşımı konuyu özetliyor; iktidarın enflasyon yaratma sebepleri: 1- Popülist harcamaları finanse etmek ( ki burada kendisine sonuna kadar katılıyorum. Hatta kamudaki fuzuli harcamaları önleseler ikinci Türkiye’yi kurarlar) 2- Ekonomiyi suni canlandırmak. 3- Yandaş grupları beslemek ( bunda da katılıyorum ancak bunu bütün siyasi partiler yaptığı da başka bir gerçek) 4-Orta sınıftan imtiyazlı sınıfa servet aktarmak. (Zam yağmurlarının arkasında zincir marketlere yapılan bu imtiyazlar göz ardı edilmemeli.) Akalın Tweetının sonuna da eklemiş, Tüm toplum 3 ve 4’ten şikayet eder ama enflasyonu düşürmek 1 ve 2’den de vazgeçmeyi gerektirir. Belki iktidar muhalifi biri olabilir ama adam haklı. En azından dalkavukluk yapıp yaranmaya çalışmıyor bizim gibi.

İşin güvenlik ve hukuk yönünü de inşallah başka bir yazıda ele alalım. Malum Ramazandayız ve bu yazı bile iki gündür bitir beni deyip duruyor.

Haydi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile….

D100’de tehlikeli yolculuk

Üst aramasında 36 sikke ele geçirildi

Doğal gaz patlamasında ağır yaralanan kadın hayatını kaybetti

7 metre yükseklikteki vinçten düşen işçi hayatını kaybetti

TEM’de bir araçta 2 ton 550 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

6 yıl 11 ay hapis cezasıyla aranıyordu, yakalandı

Kocaeli’de ağaçlık alanda bir genç ölü bulundu

Tır ile bariyer arasında kalan skuter sürücüsü yaralandı

Kocaeli’de bin 206 kaçak futbol takımı forması ele geçirildi

Kocaeli’de çalınan motosiklet İstanbul’da bulundu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 18 16 0 2 30 50
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 18 1 11 6 -15 9
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5

YAZARLAR