352286612

Ahmet DEMİRKAYA


Köpeklerin Sokağı

Günlerdir, haftalardır hatta aylardır koca koca kelli felli, uzmanı vekili bu konuyu tartışıp durdular.


Aslında hepsi de doğru olanı biliyor ama aşıkların dudaklarının arasına iğne koyup atıştıkları gibi bunlar da ağızlarındaki baklayı çıkarmamak için kem küm edip durdular. Şimdi de çıkacak yasa üzerinden fırtına koparıyorlar. Eh bizim de bu çorbada tuzumuz olsun istedik.

 

Şu gerçek gün gibi gözümüzün önünde duruyorken laf kalabalığı yapmaya lüzum yok. Yeryüzünün en vahşi yaratığı insandır diyeceğim topyekun saldırıya geçecekler. Susarak bu hakikati örtbas edemiyoruz maalesef. Yüzyıllardır akıtılan kanları geçtim, yirminci yüzyıla armağan ettikleri iki tane dünya savaşını da geçtim bugün Filistin de, DoğuTürkistanda, orta doğunun hemen her bölgesinde çoluk çocuk, kadın yaşlı genç demeden katleden başı (boş) dolu sokak insanlarını hangi yasayla durduracaksınız?

 

Konunun sokak hayvanlarıyla ne alakası var diye sormayın. O hayvanları doğal ortamından, vahşi yaşamından koparıp kendi hizmetlerinde kullanmak için evcilleştiren de insanlar. Onlarla iç içe yaşamayı biz istemişiz, iyi ki de istemişiz. Ama bir yerlerde ciddi bir sorun var ve bu tehlike büyümden çözülmesi gerekiyor. Böyle giderse sokaklar bizim değil köpeklerin olacak ve onlar sokaklarında bizleri görmek istemeyecek. Nitekim saldırarak da bunu gösteriyorlar bir şekilde.

 

Sayın cumhurbaşkanı gibi bu yazıyı okuyanlar sakın benim de merhametimi sorgulamaya kalkmasın. Bendeniz özellikle de köpeklere ilgim ve sevgim vardır. Eskiden gece kondu denilen yerlerde otururduk ve bizim bahçede köpeğimiz de vardı. O dönemler de veterinerlik falan da yaygın değildi. Kendi imkanlarımızla köpeğimizle ilgilenir sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesini sağlardık. Ara da bir kuduz vakıaları da oluyordu elbet. Belediyeler o zaman gereğinin yapıyordu kimsenin de gıkı çıkmıyordu.

 

Köy yerlerinde ve kırsal kesimler de hala böyle devam ediliyor. Üremeleri, çoğalmaları tamamen besicisinin elinde olduğu için köyler de aşırı çoğalma olmuyor. Çünkü köylü diğer hayvanlarıyla birlikte bir ahenk oluşturmuş durumda. Onlara kalsa belki de en çok tavuk, inek koyun gibi hayvanları daha çok üremesini isterler ama doğaları gereği bunun dışına çıkamıyorlar. Kedi köpek bir batında 8-9 tane doğura  biliyor. Bu da köylü için istenmeyen bir durum ve onlar da tedbirlerini alıyorlar. 

 

Sosyal medya da bazı yorumcular konuya vakıf olmadan karıncaları da öldürelim veya belediyeler ilaçlama yaparak sinekleri de öldürüyor gibi akla ziyan yorumlar yapıyorlar. Köy örneğinde verdiğimiz inek, koyun keçi gibi hayvanlar direkt bizimle yaşayarak uysallaşmadılar. Onlar da vahşi dediğimiz kendi doğal ortamlarından alınarak evcilleştirilen hayvanlar. Ancak bu tür evcil hayvanların günümüz popüler söylemiyle popilasyonları köpek kadar hızlı artmıyor. Bu bir.

 

Şehir ortamları, özellikle de lüks veya modern dediğimiz ortamlarda hızlı bir şekilde artıyor olması başta köpeklerin doğalarına aykırı. Asırlar önce vahşi ortamından koparıp evcilleştirdiğimiz köpekleri kendimizi için diye yaptığımız modern sokaklarımız da vahşileştiriyoruz. Oysa insana en sadık hayvan köpektir. Hiç kimse sahiplenip onlarla iç içe yaşamayı göze almıyor ama sokaklarda aç susuz vahşileşmesine göz yumuyor. 

 

Bu tür zihniyetleri anlamakta mümkün değil zaten. Zinayı meşru görürler, gayri meşru bebekleri ya kürtajla aldırırlar ya da çöp bidonuna atarlar buna kimsenin sesi çıkmaz. Hastalıklı, bakımsız ve kuduz gibi vakıalarda itlaf edilmesine karşı çıkarlar. Kaldı ki “ötanazi”  kelimesine de köpeklerin rızası alınamadığı için haksızlık olduğunu savunurlar. Anne karnından alınan cenine kim soruyor alınıp alınmak istemediğini? Samimi değilsiniz, kusura bakmayın. Ya da köpeklerin dilinden anlayanlara o dilden soralım, çocukları parçalayan, sokakta yalnız gördüklerine saldıran köpekler o insanlara soruyor mu size saldırabilir miyim diye?

 

Yoksa köpekler bahane mi, toplumsal huzursuzluktan birileri nemalanıyor mu? Öyle ya 9 aydır Gazze de 17 binden fazla çocuk öldürüldü, kadın, yaşlı genç 40 bin insan katledildi, Doğutürkistan gözlerden uzak yıllardır asimilasyona maruz bırakılıyor, vahşi batının şirin yüzü İngiltere de polis müslümanın kafasını eziyor zulüm bütün dünya da kol geziyor kimseden çıt yok ama yasa çıkmadan kızılca kıyamet koparılıyor. Biz insanlığı yok ettiğimiz için sokaklar köpeklerin oldu. Yoksa köpekler de bir sorun yok.

 

Bu konuda söylenecek çok şey var da yazıların uzun olduğu şikayeti geldi, kısa keselim aydın havası olsun.

 

Hadi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile...

Kocaeli Kart ofisleri cumartesi günü hizmet verecek

Sokak ortasında kavga: Kaçmaya çalışırken jandarma yakaladı

Toplu taşıma araçlarının sistemlerini hackleyen 2 şüpheli Diyarbakır’da yakalandı

300 metrelik uçurumdaki ceset operasyonla çıkartıldı

19 yıllık cinayetin sanığına müebbet hapis talebi

Gebze 'de Bıçaklı Kavga: 4 Yaralı

Kocaeli'de Temmuz ayında 566 kaçak yakalandı!

Hastane otoparkında park halindeki karavana çarptı

Kartepe’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Kuyumcudan 560 bin TL’lik ziynet eşyası çalan hırsızlar yakalandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR