Ahmet DEMİRKAYA

Tarih: 28.06.2021 09:10

Hastalık Hastası Hastalar

Facebook Twitter Linked-in

Tıp okumadık, doktor da değiliz. Kimseye teşhis koyup tedavi de etmeyeceğiz. Bu demek değildir ki hastalar ve hastalıklar hakkında konuşmayacağız. Zira hepimiz insanız ve hepimiz hasta oluruz. Her şeyden önce insanın kendi vücudunu tanıması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta kişinin tarifi üzerine yapılan muayene, tahlil ve tetkiklere göre de teşhis ve tedavi uygulanır. Kendini tarif edemeyen hastanın teşhisi de denek olmaktan geçer.

Kişinin bedenini tanıması kadar çevre faktörlerini de hesaba katması gerekir. İnsanın varoluş sebepleri gibi mikrop ve hastalıkların da varlık sebepleri var. İnsan bedeniyle uyum içinde yaşadığı gibi çevre faktörleriyle de uyum sağlamak zorunda. Yoksa hastalıklar kaçınılmaz olur. Her şeyden önce bedeninizi keyfinize ve mikropların eline bırakmamanız lazım. İlla ki hastalandınız, işte o zaman tedavi ve süreci kolay olur.

Düzenli beslenme, düzenli çalışma ve düzenli dinlenme sağlığın en temel kuralı. Yemek seçmek, her yemeği yememek vücudun mikroplara karşı direncini zayıflatır, bağışıklık sisteminiz çöker. Yiyip içerek yüklediğiniz enerjiyi tüketecek kadar çalışma. Bu da sağlığınız için çok önemli bir faktör. Gün içerisindeki koşuşturmanın ardından akşam ekran başında geçen sürenin de ardından gece yarılarına kadar telefon ve bilgisayar başında bedeninizin dinlenme süresinden çalıyorsanız hastalığa davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Ya da her hangi bir işte değilsiniz ama geceyi yukarıda söylendiği gibi geçirip gündüz de öğleye kadar yatıyorsanız hastalık sizin için yine kaçınılmaz olur.

Siz isteseniz de istemeseniz de vücudunuz yazın sıcağına kışın soğuğuna tepki verir. Sizin bu tepkiyi nasıl yönettiğiniz de çok önemli bir faktör. Hastalıkların genelde kışın ortaya çıktığı kanısına varılır. Covid-19 örneklemelerinde bunu gördük. Ancak ne var ki yazın bol güneşli ve temiz havanın etkisiyle aldığımız mikropların farkına varamayız. Ancak kışa girince etkilerini fark ederiz. Sadece mikropla da değil, değişik faktörler de bu mikropların kolayca vücuda yerleşmesine yardımcı olur.

Mesela ben gece yatarken klima açan, vantilatör çalıştıranı çok gördüm. Gerekçeleri rahat uyumak, oysa uykuda insanın kalbi belli bir ritimle çalışmaya devam ederken diğer organlar dinlenmeye çekilir. Yani vücudun enerji tüketimi yarı yarıya düşer. E canım bizde çok terliyoruz, ne yapalım? Bırak ter çıksın vücudundan, çıkarken de içerideki toksinleri atsın dışarı. Niye engel olup hastalığa davetiye çıkarıyorsun? Sabah kalkınca da hafif bir duşla atarsın üstünden mis gibi sağlıklı olursun.

İbadetlerin insanı rahatlatan yönleri olduğu muhakkak. Bunun yanında günde en az on sayfa kitap okumakta sağlığa iyi gelecektir. Vücudunu tanıyarak ona yardımcı olmak sağlıklı yaşamanın en güvenilir yöntemi. Yok! Ben zevklerimden ve keyfimden taviz vermem diyorsan, git o zaman mikroplarınla bin yaşa.

Haydi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile…

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —
352286612