Sevgili okurum, bir önceki yıl yazılarımdan farklı olarak bu yıl sizlerle yazar, lider, kişilik tanıyalım istedim. Bu anlamda bir önceki yazımda sizlere tarihe adını kazımış mücadeleci mücahid lider Ömer Muhtar’ı yazmıştım. Üç aylara girmiş olmamız, Şaban ayında bulunmamız ve Allah (c.c) izin verirse Ramazan ayına girecek olmamız hasebiyle tabir-i caizse ‘Şehadet Ayları’na özel olarak Ramazan ayının sonuna kadar sizlerle, mücadele ruhlu mücahid liderlerimizi tanıyacağız. Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Hasan El-Benna, Seyyid Kutub, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Aliya İzzetbegoviç gibi ülkesi ve davası uğruna mücadele eden daha nicelerini sayabiliriz.
Tüm bu liderlerin ortak bir şiarı, uğruna mücadele ettikleri davaları vardı. Dava Hak’tı, hakikat ve adaletti, Dava İslam davasıydı. Onlarda varolan dava aşkı, ahlakı ve gücü onları bu uğurda canı pahasına mücadele ettiriyordu. Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı ve halkı için gösterdiği fedakarlıklarla hafızalara kazınan lider Aliya İzzetbegoviç.
Ülkedeki Müslüman nüfusa yönelik ayrımcılığa başkaldıran Bilge Kral, Yugoslavya Krallığı döneminde Müslüman Boşnakları dini ve milli konularda bilinçlendirmek için ‘Genç Müslümanlar’ adlı oluşumda yer aldı. İkinci Dünya Savaş’ı sürerken, Hırvatistan’daki Ustaşa rejimi Bosnak Hersek’i ilhak ederek burada Bağımsız Hırvatistan Devlet’i kurdu. Ülkede Yahudi, Sırp, Müslüman Boşnaklar ve rejimle aynı fikirde olmayan Hırvatlar zulüm görüyordu. Bilge Kral’ın da içinde yer aldığı Genç Müslümanlar oluşumu Müslümanların ülkedeki etnik ve dini gruplarla eşit haklar elde etmesini amaçlıyordu. Ustaşaların yıktığı Müslüman evlerin ve camilerin yeniden inşası için çalışıyordu.
Derken, Genç Müslümanlar teşkilatının bazı üyeleri ‘din bilinci’nin uyandırılması yönündeki faaliyetlerinden dolayı 1946’da tutuklandı. Bilge Kral 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 3 yılın ardından yeniden özgürlüğüne kavuşan lider, önce Ziraat ardından Hukuk Fakültesine devam etti. Bu sırada kendi kimliğini ifşa etmeden yazılar yazdı ve insan hakları mücadelesine devam etti.
Yugoslavya lideri Josif Broz Tifo’nun ölümü üzerine ülkede aşırı milliyetçi söylemler ortaya çıktı. O yıllarda kanuna ‘İfade suçu’nun da eklenmesiyle Bilge Kral ile birlikte 12 aydın tutuklandı ve ‘’Saraybosna Süreci’’ olarak adlandırılan dava başlamış oldu. Aliya ve diğer Müslümanlar ifade suçundan ve örgüt kurma suçundan 14 yıl hapse mahkum edildiler. Aliya’nın mahkumiyet kararı ‘İslam Deklarasyonu’ adlı kitabındaki ifadelerine dayandırıldı. 1988’de yapılan af ile özgürlüğüne kavuşan lider, ilk çok partili seçimde Bosna’nın başkanı oldu.
1990’larda Yugoslavya dağılma sürecine girdi ve bu süreçte Bosna’da bağımsızlık meselesi gündeme geldi ve 1992 tarihinde bağımsızlık referandumu yapıldı. Referandumun ardından Paramiliter Sırp gruplar Bosna Hersek’e saldırı başlattı. Aliya’nın önderliğinde Bosnalı halk, Paramiliter gruplar ile mücadele ediyordu. Bu gruplar kadın ve çocuklar dahil sivilleri katlediyor, kadınlara tecavüz ediyor ve İslam’a dair her şeyi yok ediyorlardı. Bu dönem büyük soykırım ve katliamlar yaşandı. 1995’te yapılan ‘Dayton Barış Anlaşması’ ile savaş sona erdi ve silahlar susturuldu. Anlaşma ile birlikte savaş sona erse de Bosna’nın siyasi yapısı karmaşık bir hal almıştı. Savaşın ardından yapılan ilk seçimde Bilge Kral, Bağımsız Bosna’nın ilk Cumhurbaşkanı oldu. Ülkesi ve davası uğruna mücadele eden, bu uğurda özgürlüğü elinden alınan ve sonunda ülkesine bağımsızlık kazandıran lider 2000 yılında sağlık sebeplerinden dolayı siyasi görevinden istifa etti ve 2003 yılında vefat etti. Fakat ölen sadece bedenlerdir isimler, verilen mücadeleler ve davalar ebedidir.
Aynı dava ruhuna, aşka ve inanca sahip olmak dileğiyle…
Selam ve dua ile.