Geçenlerde derse gitmedim, hoca ödev vermiş kısa metinler oluşturmamız için. Tevafuk ya benim yokluğumda bana düşen konu, icra ettiğim meslek ile alakalı ve en fazla muzdarip olduğum sorun. Aslında bakarsanız sorun mu desem, çözüm mü? bilemedim. Konu: Advantages and Disadvantages of Technology (Teknolojinin avantajları ve dezavantajları) Gerçekten de öyle değil mi? Teknoloji çağındayız bu aşikar fakat muğlak olan bir şey var; amaçlarımız, beklentilerimiz, niyetlerimiz.. Zira bana göre 'teknolojinin dezavantajı' diye bir şey yok. İnsanın hüsniniyetini kullanamaması olabilir, amaçsız ya da kötü amaçlı oluşu olabilir, hayattan beklentisini koparmış olması olabilir vs. Yoksa hayatımızı bu denli kolaylaştıran bir buluştan dezavantaj olarak bahsetmek haksızlık olur.
Başlı başına bir avantaj olduğunu düşündüğüm bu buluşun önce iyi yönlerinden, yani insanın amacına uygun(amacı olan insanlar için) hareket ettiği yönlerden bahsedeceğim. Bir kere teknoloji kolaylıktır, yakınlıktır, hızlılıktır,ucuzluktur. Haber kaynağıdır, zaman tasarrufudur, mesafelerin yok oluşudur. Tüm Dünya'da olup biten her şeye bir tıkla ulaşabiliyoruz değil mi? İlk madde olarak 'Bilgiye erişim' (geçmişi öğrenme, geleceği takip etme imkanı) demek doğru olur öyleyse. Burada sanki 'Olur mu ya sende bilgiyi kitaplardan da öğreniriz. Teknoloji zaman kaybı, internette saatlerini harcıyorsun' diyenlerinizi duyar gibiyim. İnsanın amacı demiştim, bunu aklınızda tutun birazdan o kısmada değineceğiz.
Bilgiye erişim dedim peki nasıl erişim. Elbette bilgiye ulaşabileceğimiz milyon tane çok kıymetli kitaplarımız var fakat burada bahsettiğim, daha kolay ve hızlı erişim. Anı kurtarır teknoloji.
2.madde 'Kişiye erişim' Düşünsenize sizden kilometrelerce uzak insanların her an sesini duyuyor olmak ve her an görüntüsüyle konuşuyor olmanın verdiği kıymeti. Öyleyse, teknolojinin uzakları yakın kılma özelliği vardır diyebiliriz.
3.madde 'Eşyaya erişim' diyelim mi? Diyelim tabii, diyelim ki oturduğunuz yerden velev ki hüsniniyet ile hareket edecek olursanız, neler yaptığınızı, neleri başardığınızı, ne büyük nimetlere sahip olduğunuzu görün.
4.madde 'Eğlenceye erişim'i es geçmemek lazım. Oyunlar oynayabiliyor, filmler izleyebiliyor, tüm kültürleri tanıyıp içsel manada hepsine seyahat edebilme özgürlüğünü tadabiliyorsunuz.
Tüm bu değindiklerim biraz akademik boyutla alakalıydı. Yani en temel de erişimden, bilgiye erişimden bahsetmek istedim. Zira bu hayatta en kıymetli ve ucuz yatırımın 'bilgi' olduğunu düşünüyorum. Günlük hayatta sağladığı faydaları düşünün birde; Anında randevu alabiliyor, hastanelere ulaşabiliyoruz. Acıkıyoruz en geç 1 saat içinde karnımızı doyurabiliyoruz. Yiyecek ve içeceklerin zararlarına ulaşabiliyor, 'Aaa bu diyet bana göreymiş' diyebiliyoruz.
Açık uçlu bıraktığım bir yer vardı, 'Teknolojinin, bilgisayarın, telefonun zaman kaybı olduğunu söyleyenlerinizi duyar gibiyim' demiştim. Şimdi kapatın telefonunuzu, bilgisayarınızı ve sabahtan akşama kadar gezin, yatın, eğlenin zira amacı olmayan bir insan için zaman kavramı olmadığı gibi zaman kaybı da olmayacaktır. Zira o insan gününü geçirmek adına yaşadığı için ortada bir kazanım olmayacaktır takdir edersiniz ki kazanımın olmadığı bir yerde kayıptan da söz edemeyiz. Tablonun diğer tarafından baktığımızda elbette kitapların ve kitaplardaki bilgilerin kıymeti tartışma konusu dahi edilemez. Fakat sabahtan akşama kadar kitap okuduğunuzu düşünün; bunu bir gün, iki gün, üç gün derken bir hafta boyunca sürdürün bir süre sonra farklı bilgiler isteyecek, farklı meşguliyetler arayacaksınız fakat teknoloji eğlendirirken öğretir. Milyon tane farklı bilgiye anında ulaşabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra olumsuz yanları da yok değil elbette. En temelde her şeye kolay erişim, beraberinde mücadele hissini, emek kavramını ve duygusunu zedeleyecektir. Her şeye ve herkese kolay bir şekilde ulaşan insanoğlunda samimiyet ve güven azalacaktır. Fakat biliyoruz ki, evren zıtlıklarıyla birlikte var. Gece-gündüz ile sıcak-soğuk ile iyi-kötü ile varolduğu gibi avantajlarda dezavantajıyla birlikte varolacaktır. Fakat tüm bu olumsuzlukları niyetler, amaçlar, beklentiler var edecek ve yok edecektir. Aslında çoğu zaman bir şeyin değerini anlayabilmemiz için onun yokluğunu hissetmemiz, onu kaybetmemiz gerekiyor yani hani, gözlerinizi kapatın ve teknolojiden tamamıyla uzak olduğunuzu hayal edin ve bir gününüzün reçetesini çıkarın. Ya da bunu direkt uygulamaya geçirin ve bir gün boyunca telefonunuzu kapatın, internetinizi kesin. Yaşadığınız o boşluk sonrasında bazı şeylere siz karar verin.
Selam ve dua ile, sağlıcakla ve sevgiyle kalın...