Tarih: 24.04.2024 01:37

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Facebook Twitter Linked-in

Üç Trizomi yani fazla kromozom anomalisi gebelikte sıklıkla görüldüğü için nefti testi yapılmaktadır. Bu test sayesinde bebeğin geleceği büyük bir oranda olumlu sonuçlandırılır.

Nifty Testi Nedir?

Patau sendromu, Edwards sendromu ve Down sendromu gibi hastalıklar anne karnında başlayan sendromlardır. Bu sendromların tespiti için nifty testi yapılmaktadır. Bu test sayesinde çocukta olan sendromları %99 oranında belli olur.

Nifty Testi Nasıl Yapılır? Ne Zaman Uygulanır?

Gebeliğin farklı dönemlerinde farklı testler yapılmaktadır. Bu anlamda çocuğun sağlık durumu büyük bir ölçüde belirtilebilir. Gebeliğin sekizinci haftasından sonra nifty testi yapılabilmektedir. Ancak en iyi test onuncu haftadan sonra yapılmalıdır. Bu test aynı zamanda gebeliğin 24. haftasına kadar da yapılabilir. Annenin özgeçmiş bilgileri ve kişisel bilgileri alındıktan sonra kan değerleri özel tüplere yerleştirir. Ardından özel laboratuvarlara gönderilerek test yapılmış olur.

Nifty Test Özellikleri Nelerdir?

Bebeğin DNA’sında herhangi bir fazlalık ya da eksiklik varsa bu durumda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Down sendromu ya da diğer belirli genetik anomalileri tanımak için ne işte teste uygulanır. Herhangi bir cerrahi işlem olmadan ve bebeğe bir zarar vermeden bu test kolay bir şekilde yapılabilir. Bu test kan alınarak yapılır yani amniyon sıvısına herhangi bir şekilde dokunulmaz.

Renkli Doppler Ultrason Nedir?

Ultrason son dönemlerde teknolojinin gelişmesiyle beraber hazırlıkların çok daha hızlı bir şekilde tespit edilebilmesi için kullanılmaktadır. Damarlardaki kan akışını tespit etmek için de renkli doppler ultrason tercih edilmektedir. Yüksek frekansta olan ses dalgaları aracılığıyla görüntülenir. Damarlar içerisindeki kan akışının izlemiş olduğu gibi daralmaya en neden olabilecek tüm etkenler gözlemlenir. Bacak, kol, boyun, genital organlar, karaciğer ya da beyin gibi pek çok alanda tercih edilir.

Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?

Normal ultrasonlarda jel aracılığıyla insanların vücudu kolay bir şekilde kontrol edilebilir. Yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında süren renkli doppler incelemesi de normal ultrason gibi çekilmektedir. Hasta sırtüstü yatarken boyun üzerine az miktarda jel sürmektedir. Ultrason başlığı herhangi bir ağrı vermeden görüntüleri almaktadır.

Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?

Karnın üstbölgesinde bulunan organların kanlanmasını değerlendirmek için renkli doppler kullanılır. Bununla beraber troid bezlerinin kanlanmasını değerlendirmek için de renkli doppler ultrason kullanılmaktadır. Vücutta bulunan tüm ürünlerin, gebelik esnasında bebeğin kan damarlarına değerlendirmek için de tercih edilen bir testtir.

Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Bebekte oluşabilecek herhangi bir anomalili tespit etmek adına gebeliğin 18. haftası ila 22. haftası arasında renkli doppler ultrason kullanılır. Özellikle erken gebelikte tercih edilen detaylı olan ultrasonik incelemelerinde bebeğin normal yerleşimi görülmüş olur.

Alerji Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kan testi, yama testi, intradermal cilt testi, deri prick testi gibi çeşitli test yöntemleri aracılığıyla kişide bir alerjinin olup olmadığı alerji testi ile kolayca saptanır. Direkt olarak cilde uygulanarak kişinin reaksiyonlarına bakılır.

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?

Alerji tespiti için mutlaka kişinin belirli testleri uygulatması gerekir. Prick testi, kan testi ve yama testi en sık tercih edilen alerji testi yöntemleri arasında yer alır. Vücudun göstermiş olduğu tepkilere yönelik olarak alerji teşhisi kolay bir şekilde yapılır.

Alerji İçin Hangi Tahliller Yapılır?

Deri prick testi, intedermal cilt testi, kan testi, yama testi gibi testler kişiden herhangi bir alerjinin saptanabilmesi adına tercih edilen alerji testi yöntemleridir. Bu tahliller sonucunda çıkan sonuçlara göre alerji saptanır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —