Tarih: 25.06.2024 12:25

Psikolojik Şiddet Uygulayan Eşe Nasıl Davranılmalı?

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Şiddetin birçok türünde olduğu gibi psikolojik şiddet de aile ilişkileri ve evliliğe büyük zararlar vermekte. Eşin maruz kaldığı şiddetin çocukları da içine alması, genç nesillerin ruh sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Peki psikolojik şiddet uygulayan eşe nasıl davranmak gerekir?

 

Şiddetin Varlığını Kabul Etmelisiniz

 

Psikolojik şiddetin farklı çeşitleri vardır. Bunlardan bir kısmı doğrudan olabileceği gibi, bir kısmı da dolaylı olarak gerçekleşir. İletişim sırasında kullanılan sözler psikolojik şiddetin en önemli araçlarıdır. Karşı tarafı küçük düşüren, aşağılayan, kendini değersiz hissetmesine yol açan sözler bu kapsamda yer alır. 

 

Psikolojik şiddetin bazı türleri ise kişinin davranışlarını kısıtlar. Örneğin dışlama, sosyal izolasyon, küsme gibi davranışlar bu türdendir. Psikolojik şiddet uygulayan eş bu yöntemlerden bazen birini, bazen aynı anda birçoğunu kullanır. 

 

Eşinizden psikolojik şiddet görüyorsanız, ilk yapmanız gereken işlerden biri maruz kaldığınız psikolojik şiddetin türü ve niteliğini tanımlamanızdır. Bu sayede şiddetin varlığını kabul eder, yaşadığınız olayları doğru şekilde değerlendirebilirsiniz. Bunu yapmak yerine olayları görmezden gelirseniz maalesef şiddetin artarak devam etmesine yol açabilirsiniz. 

 

Eşinizin davranışlarının sizi duygusal, zihinsel veya psikolojik olarak yaraladığını fark etmeniz, sorunun ciddiyetini anlamanızı sağlar. Aynı zamanda da doğru çözüm yolları geliştirmenize yardımcı olur. Psikolojik şiddete karşı neler yapmalı diye merak edenler için bu nokta kritik önemdedir. 

 

İlişkilere Sınır Koymalısınız

 

Psikolojik şiddet uygulayan eş karşı tarafı sözle veya davranışlarıyla manipüle etmek ister. Eşinin yapmak istemediği davranışlara onu doğrudan veya dolaylı olarak zorlar. Bu tür durumlarda mağdurun sınır koyması, neleri yapıp neleri yapmayacağını açıkça ifade etmesi önemlidir. Eşiniz psikolojik şiddet uyguluyorsa, hangi davranışlarının kabul edilemez olduğunu, bunları neden kabul etmeyeceğinizi açıkça ifade etmeniz gerekir. 

 

Eşinizin bu sınırları aşmasına izin verirseniz uygulayacağı psikolojik şiddetin artmasına neden olabilirsiniz. Kocası tarafından psikolojik şiddet gören kadınların durumu bu bağlamda çok daha zordur. Ailenin yaşadığı ekonomik sorunlarla birleştiğinde psikolojik şiddetle mücadele etmek birçok kadının tek başına yapabileceği bir iş olmaktan çıkar. Bu süreçte bilinçli ve stratejik adımlar atmak gerekir. 

 

Sınır koymada oluşan her güçlük, kadının fiziksel güvenliğini tehdit eden sorunlara fırsat verir. Dolayısıyla kocanın uyguladığı psikolojik şiddetle başa çıkma yolları bağlamında gerektiğinde uzman terapist desteğinden yararlanmak çok önemlidir. 

 

Sağlıklı İletişim Kurmalısınız 

 

Psikolojik şiddet uygulayan eş ile kurulacak iletişim şekli, sorunların çözümünde kritik önemdedir. İletişim sırasında sorunları açık ve dürüst şekilde ifade etmelisiniz. Ancak suçlamalardan kaçınmalı, eşinizi hedef almak yerine soruna odaklanmalısınız. 

 

Kullandığı ifadeler veya gerçekleştirdiği davranışlardan dolayı duyduğunuz rahatsızlığı mutlaka ifade etmelisiniz. Örneğin, "Beni herkesin önünde küçük düşürmen kendimi değersiz hissettiriyor" şeklinde bir ifade iyi bir iletişim stratejisidir. 

 

Sağlıklı iletişimin en önemli unsurlarından biri de aktif dinlemedir. Eşinizle konuşurken sözünü kesmemeli, uzun konuşmamalı, kendisini ifade etmesine imkan sağlamalısınız. Onu dikkatle dinlerseniz, sorunları onun gözünden görme imkanı elde edersiniz. Bu da çözüm yollarına daha da yaklaştırır. 

 

Ayrıca iletişim sırasında onu anladığınızı göstermeniz iletişimi daha güçlü hale getirir. Psikolojik şiddet uygulayan eş sağlıklı iletişim yoluyla kendisine eleştirel bakma imkanı kazanır. Bozuk iletişim şekilleri ise maalesef şiddeti körükler. 

 

Sosyal Destek Ağı Oluşturmalısınız

 

Psikolojik şiddete maruz kalanlar için sosyal destek ağının önemi büyüktür. Kişinin ailesi, sosyal çevresi, iş arkadaşları bu ağın bir parçasıdır. Psikolojik şiddet vakalarında eşlerin sosyal destek ağından yararlanması hem kendilerini yalnız hissetmelerini önler. Hem de sorunlara daha objektif bakmalarının önünü açar. 

 

Özellikle şiddete maruz kalan taraf için sosyal destek ağı kritik önemdedir. Nitekim bu ağdan yoksun kişilerde intihara eğilim yüksektir. Sosyal destek ağı ayrıca psikolojik şiddet uygulayan eş için de davranışlarını gözden geçirmesi için önemli bir işleve sahiptir. 

 

Profesyonel Yardım Almalısınız

 

Sınır koyma ve iletişim gibi yöntemlerle istediğiniz sonuçları her zaman alamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda psikolojik şiddete maruz kalan eşin profesyonel yardım alması oldukça faydalıdır. Nitekim çift ve evlilik terapisi hizmetleri ilişkinizi daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabileceğinizi bulmanızı kolaylaştırır. 

 

Bu bağlamda ayrıca aile terapisi hizmetleri de sağlıklı bir ilişki dinamiği kurmanıza yardımcı olur. Uzman terapist rehberliğinde bu terapiler, psikolojik şiddet uygulayan eş karşısında en doğru çözümlere ulaşmayı kolaylaştırır. Terapide aile üyelerinin yer alması, sorunları birlikte aşma konusunda motivasyonu artırır. 

 

Acil Durum Planı Oluşturmalısınız 

 

Eşin uyguladığı psikolojik şiddet tahammül sınırlarını aştığında kişinin acil durum planının olması son derece önemlidir. Örneğin güvenli bir yere gitme veya yakın çevreyi ziyaret bu tür durumlarda oldukça faydalıdır. Eğer acil durum planınızı önceden hazırlarsanız, kendinizi çaresiz hissetmezsiniz. 

 

Sorunların yoğunlaştığı anlarda ne yapabileceğinizi önceden bilmeniz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Yakın arkadaşları bilgilendirme, mesaj atma veya benzeri yöntemler de bu bağlamda önemlidir. 

 

Geçici Ayrılık veya Boşanma Seçeneği 

 

Tüm seçenekleri denediğiniz halde eşinizin uyguladığı psikolojik şiddeti sonlandıramamış olabilirsiniz. Bu tür durumlarda geçici ayrılık veya boşanma seçeneğini değerlendirmenizde yarar var. Nitekim psikolojik şiddet uygulayan eş davranış değişikliği gerçekleştirmiyorsa evliliği sürdürmek iki tarafa da zarar verir. 

 

Bu süreçte hem duygusal ve psikolojik hem de hukuki destek almakta büyük yarar var. Boşanma kararını vermeden önce dilerseniz geçici ayrılıkla ilişkinizi gözden geçirebilirsiniz. Kararınız boşanmak yönündeyse bu durumda hukuki süreçleri başlatabilirsiniz. 

 

İlişkinizin hangi aşamasında olursa olsun, zaman zaman profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Çiftler için ilişki ve evlilik terapisi bu bağlamda önemli bir ihtiyacı karşılar. Psikolojik şiddet dahil olmak üzere eşler arasında oluşan birçok soruna objektif bakma imkanı sağlar. Sorunların aynı zamanda da çözüm yollarını geliştirip ilişkinin sağlıklı bir çizgide ilerlemesine katkı sağlar. 

 

Ve tabii, bu alanda destek hizmeti sağlayan kişi veya kurumların uzmanlık derecesi de son derece önemlidir. Ankara'nın Çankaya ilçesinde faaliyet gösteren Emin Terapi Merkezi, uzun yıllardır bu alanda hizmet vermekte. Alanında uzman kadrosuyla hem yüz yüze hem de online çift, ilişki, evlilik ve aile terapisi hizmetleri, bugüne kadar pek çok danışana ışık tuttu. 

 

Siz de bu tür konularda Öveçler online terapi merkezi Emin Terapi'nin uzman kadrosundan terapi desteği alabilirsiniz. Böylelikle psikolojik şiddet uygulayan eş ile başa çıkmakta zorluk çektiğiniz konularda en etkili çözüm yollarına ulaşabilirsiniz. Uzman terapist rehberliğinde sorunlarınızı değerlendirip hayatınızı daha sağlıklı şekilde sürdürebilirsiniz. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
352286612