352286612
  • BIST 100

    10851,78%-0,19
  • DOLAR

    32,66% 0,32
  • EURO

    35,32% 0,42
  • GRAM ALTIN

    2506,45% 1,60
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87

Özgüven Eksikliğini Yenmek İçin Neler Yapmak Gerekir?

Özgüven eksikliği, hayatın birçok kesitinde bireylerin işlerini zorlaştırır.

SAĞLIK 5.07.2024 01:33:00 0
Özgüven Eksikliğini Yenmek İçin Neler Yapmak Gerekir?

Kendine inancını kaybeden, kendini her konuda eksik ve değersiz hisseden bireyler mutluluğa ulaşamaz. Sosyal ilişkilerini, kariyerini, aile hayatını düzene oturtması için özgüven eksikliğini yenmek konusunda bireylerin farkındalıklarını artırmaları gerekir. Peki bu konuda neler yapılabileceğini merak ediyor musunuz?

 

Yeteneklerinizi Keşfetmelisiniz

 

Her insanın doğal olarak sahip olduğu bazı yetenekler vardır. Bu yeteneklerini keşfedip kendilerini geliştiren bireylerin özgüveni daima yüksektir. Herhangi bir nedenle özgüven eksikliği hissettiklerinde kendilerine olan inançları bu sorundan kurtulmalarını sağlar. 

 

Bu bakımdan, sahip olduğunuz yetenekleri keşfedip kendinizi geliştirirseniz özgüven eksikliğini yenmek konusunda önemli bir aşamayı geride bırakmış olursunuz.

 

Başarılarınızı Fark Etmelisiniz

 

Özgüven sorunu olan kişiler başarı konusunda daha az farkındalık sahibidir. Elde ettikleri başarıları görmezden gelme eğilimleri yüksektir. Kendilerini değersiz hissettikleri için başarılarını da önemsiz konular gibi algılamaya başlarlar. 

 

Oysa özgüven sorunlarını yenmek için başarıları fark etmek etkili bir yöntemdir. Hatta bu konuda kendinizi ödüllendirip küçük kutlamalar bile yapabilirsiniz. Veya bireysel terapi desteğinden de yararlanmanız mümkün. 

 

Herhangi bir konuda başarısızlıkla karşılaşırsanız bu sizi kesinlikle yılgınlığa sürüklememeli. Başarısızlıklara, aslında henüz ulaşamadığınız bir başarı olarak bakabilirsiniz. Eğer hedefiniz gerçekçi, yöntemleriniz de doğruysa tekrar denemekten kaçınmamalısınız. 

 

Bunun için zaman yönetimine de dikkat etmelisiniz. Gereksiz işlere fazlaca zaman ayırmak yerine en önemli işlere daha fazla zaman ayırırsanız başarısızlıklarınızı başarıya dönüştürebilirsiniz. 

 

Gerçekçi Hedefler Belirlemelisiniz

 

Kişinin kendine hedef koyması birçok bakımdan önemlidir. Ancak hedeflerin makul ve gerçekçi olması daha da önemlidir. Nitekim gerçekçi olmayan hedefler bireyde hayal kırıklığı yaratır. Bu da özgüven eksikliğini yenmek noktasında engel teşkil eder. Oysa koyduğunuz hedefleri gerçekleştirdikçe özgüveniniz doğal olarak artar. 

 

Kendinize gerçekçi hedefler koyarken başarı ve başarısızlık kavramları üzerinde de düşünmenizde yarar var. Yaşadığınız olayları başarısızlık olarak görmek yerine birer deneyim olarak görebilirsiniz. 

 

Böylelikle daha gerçekçi hedefler belirlemek konusunda farkındalıklarınız artar. Başarılarınızı ve deneyimlerinizi sürekli gözden geçirirseniz bu konuda daha bilinçli stratejiler izleyebilirsiniz.

 

Kendinizi Önceliklendirmelisiniz

 

Bazen başkalarının hayatları veya başarıları kişide özgüven sorunu yaratır. Bu tür durumlarda başkalarının hayatlarına, çalışmalarına odaklanmak yerine kendinizi önceliklendirebilirsiniz. 

 

Başkalarının ne başardığından ziyade hedeflerinize, gelecek planlarınıza odaklanırsanız özgüveniniz artar. Böylelikle başkalarının hayatlarına aşırı değer atfetmek yerine kendi hayatınızı güzelleştirmek için mücadele gücünü kendinizde görürsünüz. 

 

Olumlu Düşünmelisiniz 

 

Hangi konuda olursa olsun, zihninizi olumsuz düşüncelerin esir almasına izin vermemelisiniz. Olumsuz düşüncelerin kendi kendisini haklı çıkaran bir doğası vardır. Oysa olumlu düşünceler bireyin mücadele isteğini ve cesaretini artırır. 

 

Geleceğe umutla bakan kişilerin özgüveni daha yüksektir. Olumsuz düşünceler ise özgüven düşüklüğünü besler. Motivasyonunuzu yüksek tutan olumlu düşünceleri kendinize sürekli telkin etmeniz bu yüzden faydalıdır. 

 

Sosyal İlişkilerinizi Güçlendirmelisiniz 

 

İnsanlardan uzak ve izole bir hayat sürdürürseniz özgüven eksikliğini daha fazla hissedersiniz. Bu tür durumlarda başarısızlıklar olduğundan daha büyük görünür. Başarılı insanları ise kişi gözünde daha fazla büyütür ve başarıya ulaşma isteğini kaybeder. 

 

Sosyal ilişkiler bu bağlamda önemlidir. Bireyin kendisini kabul edip geliştirmesini sağlayan bu ilişkiler özgüven eksikliğini yenmek konusunda oldukça faydalıdır. Üstelik özgüvenin daha da artmasına katkı sağlar. 

 

Sosyal ilişkilerin bir diğer yönü, kişinin yardımlaşma duygusunu güçlendirmesidir. İlişkileriniz geliştikçe, başkalarına çeşitli konularda yardım ettikçe kendinizi daha değerli ve anlamlı hissedersiniz. Bu da özgüven duygunuzu pekiştirir. Sosyal ilişkilerden uzak kişilerde özgüveni artırmak daha zor bir süreçtir. 

 

Diğer taraftan, sosyal ilişkilerin iletişim becerilerini geliştirmek konusunda da önemli bir faydası vardır. Kişi ne kadar sosyalleşirse karşısındaki kişiyi anlama konusunda o kadar güzel beceriler kazanır. Bu durum daha sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olur. Doğru iletişim yöntemleri sorun çözme becerisini artırdığı için özgüveni de artırır. 

 

Terapi Desteğinden Yararlanmalısınız 

 

Bazı durumlarda birey ne kadar mücadele ederse etsin, özgüven eksikliğini yenmeyi başaramaz. Nitekim bazı durumlarda özgüven sorununun farklı birçok nedeni vardır. Örneğin çocukluk travmaları, mental eksiklikler, beyin kimyasıyla ilgili sorunlar ve daha birçok etken özgüven düşüklüğüne yol açar. 

 

Bu tür durumlarda psikolojik terapi desteği bireye birçok bakımdan fayda sağlar. Sorunlarla etkin mücadele yöntemleri ve başa çıkma stratejileriyle bireyler özgüven sorunlarını daha kolay aşar. Bu konuda ister yüz yüze isterseniz online terapi hizmetleri ile birçok soruna çözüm geliştirmek mümkün. 

 

Kendinize Özen Göstermelisiniz 

 

Kişinin dış görünüşü, özgüvenini artırma konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Kendine özen gösteren, kişisel temizlik ve bakımını ihmal etmeyen kişiler kendilerini daha iyi hisseder. Bu da özgüven eksikliğini yenmek konusunda başarı düzeyini artırır. Bakımlı kişiler çevreleri üzerinde daha güzel etkiler bırakır. Bu da kişinin kendisiyle ilgili duygu ve düşüncelerini destekler. 

 

Sürekli Öğrenip Kendinizi Geliştirmelisiniz 

 

Eğitimin en önemli özelliği hayat boyu devam etmesidir. Bireyin bu süreçten kendini mahrum bırakması, gelişim sürecine zarar verir. Özgüven eksikliğini özellikle iş hayatında yaşayan bireyler bu konuda daha bilinçli olmalı. 

 

Bu bakımdan, yaptığınız işin farklı yönleri hakkında bilginiz arttıkça özgüveniniz doğal olarak artar. Bu yüzden sahip olduğunuz bilgilerle yetinmemeli, hep yeni şeyler öğrenmek istemelisiniz. 

 

Hobi Edinmelisiniz

 

Hayatınız ne kadar yoğun geçerse geçsin, severek yaptığınız bir hobiniz mutlaka olmalı. Eğer iyi bir hobi seçerseniz, ilgili konuda doğal yeteneklerinizi daha da geliştirme imkanı kazanırsınız. Üstelik yeni şeyler deneme konusunda cesaretiniz artar. Nitekim bunlar özgüven eksikliğini aşmak için oldukça faydalıdır. 

 

Sağlıklı Yaşamalısınız

 

Psikolojik, duygusal veya zihinsel birçok sorunun tedavisinde sağlıklı yaşama kuralları olmazsa olmazdır. Eğer sağlıklı gıdalar tüketir, uyku düzeninize dikkat eder ve yeterince egzersiz yaparsanız kendinizi birçok açıdan daha iyi hissedersiniz. 

 

Beden sağlığınızı koruyan tüm faaliyetler aynı zamanda da zihin sağlığınızı korur. Bu da özgüven eksikliğini yenmek konusunda daha başarılı olmanızı sağlar. 

 

Emin Terapi Merkezi ile Henüz Tanışmadınız mı? 

 

Uzun süredir özgüven eksikliği sorunu yaşıyorsanız bu sorunla mücadele etmekte zorluk çekiyor olabilirsiniz. Özellikle psikolojik travmalar, mental veya duygusal sorunlar özgüven eksikliğini artıran bir yaşam döngüsü oluşturur. 

 

Bu gibi durumlarda psikolojik terapi desteği büyük yarar sağlar. Uzman terapist yönetiminde ilerleyen özgüven eksikliğini yenme terapisi bireyin hem özgüvenini artırır. Hem de başka birçok psikolojik sorunu aşmasına yardımcı olur. 

 

Ankara'nın Çankaya ilçesinde hizmet veren Emin Terapi Merkezi, güçlü kadrosuyla psikolojik sorunların çözümünde başarılı stratejiler geliştiriyor. Alanında uzman terapistlerle Emin Terapi'de duygusal, zihinsel ve psikolojik açıdan kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. 

 

İster yüz yüze isterseniz online terapi seçenekleriyle Emin Terapi Merkezi, özgüven eksikliğini yenmek için terapi desteğine ihtiyaç duyanlara en etkili çözüm yollarını sunmakta. İletişim için linki tıklayarak seans başvurusu talebinde bulunabilirsiniz. 


Suriyeli sanılmaktan korktu, motosikletine yazdı: "Artık önümü kesmiyorlar"

Binlerce Kocaelili tek yürek oldu, gol sevinci görülmeye değerdi

Düğüne saatler kala gelin ve damat kaza yaptı: 5 yaralı

2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

KOSTÜ fakülte bazında ilk mezunlarını verirken, gençler son dersini Mütevelli Heyet Başkanı Emiroğlu’dan aldı

Kalp krizinden hayatını kaybeden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

50. Altın Kiraz Festivali coşkuyla başladı

Körfez’de milli maç heyecanı 3 noktada yaşanacak

Otomobil bariyere çarptı: 1 yaralı

AŞIRI SU TÜKETİMİ YAPAN BAĞ VE BAHÇE ABONELİKLERİ GEÇİCİ SÜRE DURDURULACAK

Kentsel donatılara düzenli bakım

Mavi Bayraklı plajda denize girme keyfini kaçırmayın

Yaşam Ayavefe'den Dezavantajlı Bölgelere Elektrik ve Enerji Desteği

İzmit Belediyesi kirayı müjde diye duyurdu

AKP’den Hürriyet’e çağrı “isteksiz aday olduğun Görevi bırak”

H1: Parsiyel Yük Taşımacılığının Avantajları

'Seyahatsever' projesi için başvurular başladı

Marmara Denizi’nde zehirli pusula denizanası görülmeye başladı

Irak’ın kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi

U-18 Kadın Basketbol, hazırlık maçlarını İzmit’te yapacak

Avrupa şampiyonu oldu, galibiyeti 'bozkurt işareti' ile kutladı

Kocaelispor'un yeni transferi geliyor

Polat çifti üç ayrı suçtan yargılanacak

100. Yıl Parkı Bıçkıdere Göleti ihaleye çıkıyor!

İlk dijital altın GRAMG çıktı

Erdoğan'dan 'Merih Demiral' açıklaması

Başkan Elma: "Kocaeli Halkı içme suyu hakkında bilgilendirilmeli"

UEFA Merih Demiral'ın cezasını açıkladı

Akıl ve Zekâ Oyunları Atölyesi yaz dönemi yoğun ilgiyle başladı

Milli takımın çeyrek final heyecanı Darıca sahilde yaşanacak

Yükleniyor

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

İzmit Belediyesi kirayı müjde diye duyurdu

AKP’den Hürriyet’e çağrı “isteksiz aday olduğun Görevi bırak”

'Seyahatsever' projesi için başvurular başladı

Marmara Denizi’nde zehirli pusula denizanası görülmeye başladı

Irak’ın kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi

Polat çifti üç ayrı suçtan yargılanacak

Erdoğan'dan 'Merih Demiral' açıklaması

Kara Yollarında Durum

KPSS'YE GİRECEKLERE ÖNEMLİ UYARI

Türkiye'nin rakibi belli oldu!

YRP Kocaeli İl Başkanı belli oldu

Kocaeli'de CHP'nin toplantısında tansiyon yükseldi! Milletvekilinin kuzeni, "Seni vururum" diyerek başkan yardımcısının üzerine koştu

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

İlk dijital altın GRAMG çıktı

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

U-18 Kadın Basketbol, hazırlık maçlarını İzmit’te yapacak

Avrupa şampiyonu oldu, galibiyeti 'bozkurt işareti' ile kutladı

Kocaelispor'un yeni transferi geliyor

UEFA Merih Demiral'ın cezasını açıkladı

Alikahya Stadyum Tramvayında son durum

İzmitli Kuzey Tunçelli 2. kez Avrupa şampiyonu

Keçiörengücü 3 transferi daha duyurdu

Kamp kadrosu belli oldu

Körfezli Kübranur karate şampiyonasında ikinci oldu

Cemil Yaman, milli takımı tebrik etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR