Psikoterapist Murat Paker, COVID salgınının psikolojik etkilerine dair yapılan araştırmalar ve alandan edinilen tecrübeler ışığında şu önerilerde bulundu;
- Hükümetlerin ve diğer kurumsal resmî yapıların şeffaflık ve tutarlılık temelinde bilgi paylaşması, güven tesis etmesi çok kritik. Bu yönde toplumsal baskı hissetmeleri sağlanmalı.
- Komplo teorileri ve aşı kuşkuculuğuyla çok sistematik bir mücadele yürütülmesi, aşılanma oranlarının hızla yükseltilmesi.
- Alınacak önlemlerin sosyal bağları zayıflatmasına olabildiğince izin verilmemesi. Kişilerin, ailelerin, sosyal grupların alternatif yollar bularak sosyal yalıtım ile etkin mücadele etmeleri.
- Bilinçli beslenme, hareket/spor, sağlık kontrolleri ve keyif verici faaliyetler vb. konuları içeren özbakım alanına özellikle dikkat edilmesi.
- Stres ve kaygı ile baş etmede değişik derecelerde faydalı olduğu gösterilmiş olan basit yöntemlerin (egzersiz, yoga, meditasyon, nefes/gevşeme vb.) ve psiko-eğitim kaynaklarının kamusal olarak geniş kitlelerin kullanımına sunulması, teşvik edilmesi.
- Daha ciddi psikolojik zorluk yaşayanların psikoterapi gibi profesyonel destek almalarının sağlanması, teşvik edilmesi. Burada kriter, kişinin gündelik hayatını sürdürmede, yani işini, okulunu, özbakımını ve sosyal/duygusal ilişkilerini sürdürmede ciddi zorluklar yaşamaya başlaması ve çevresinin desteğiyle bu zorlukları aşamaması olabilir.
Murat Paker kimdir?
Uzun süre akademisyenlik yapmış Klinik psikolog ve psikoterapisttir.
Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı ve aynı bölümdeki klinik psikoloji yüksek lisans programının direktörlüğünü yürüttü. Temel ilgi alanları psikanaliz, travma, psikoterapi ve bunların politikayla kesişimi.
1985'te Istanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre hekimlik yaptı. Bu sürede Boğaziçi Üniversitesi'nde klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1992'de aynı alanda doktora yapmak üzere New York'a, New School for Social Research'e gitti. Bu üniversitedeki doktora ve doktora-sonrası çalışmalarını 2000'de tamamladı. 2005'te Türkiye'ye dönene kadar yine New York'ta travma/işkence mağdurlarına psiko-sosyal hizmet veren bir merkezde psikoterapist ve klinik direktör olarak çalıştı. Şuan özellikle psikoterapi üzerine seanlar vermektedir.