352286612
  • BIST 100

    9771,16%-1,67
  • DOLAR

    33,97% 0,11
  • EURO

    37,62% -0,39
  • GRAM ALTIN

    2725,00% -0,77
  • Ç. ALTIN

    4472,67% 0,18

Genelge yayınlandı: Elektrikli araç sahiplerine iyi haber

Türkiye’de elektrikli araç sayısı giderek artsa da özellikle şarj meselesindeki kimi sorunlar sektörü bir hayli olumsuz etkiliyor.

GÜNDEM 30.07.2024 14:25:00 0
Genelge yayınlandı: Elektrikli araç sahiplerine iyi haber

Ev ya da iş yerine şarj ünitesi kurulumunda 5’te 4 çoğunluk şartı da bunlardan biriydi. Bu şart genelgeyle kaldırıldı. Bir sonraki beklentiyse şarj istasyonlarındaki astronomik fiyatların da standart bir hal alması.

Son dönemlerde otomotiv sektöründe de ekonomi haberlerinde de başrol elektrikli araçların… Dünyanın en büyük elektrikli otomotiv üreticisi Çinli BYD’nin 1 milyar doları aşan yatırımı madalyonun ekonomi boyutu. Madalyonun diğer yüzündeyse sayıları giderek artan elektrikli araçlar var.

Türkiye’de Ocak - Haziran 2024 döneminde tam elektrikli otomobil satış sayısı geçen yıla oranla yüzde 223 arttı. Yılın ilk 6 ayında 35 bin 636 tam elektrikli araç satıldı. Aynı dönemde hibrit otomobillerin payı ise yüzde 10,3'ten yüzde 14'e yükseldi.

Rakamların böylesine yükseldiği bir sektörde kimi uygulamalar maalesef bu hıza yetişemedi. Bu noktada akla ilk gelen sıkıntı araçların şarj edilmesinde oldu. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir genelge yayınladı. Buna göre, elektrikli araçlarla ilgili şarj istasyonu kurulmasında geçmiş dönemde konulan ‘site sakinlerinin 5’te 4’ünün onayının alınması’ şartı kaldırıldı.

Bu basit bir değişiklik gibi görünse de aslında sektörü doğrudan etkileyen bir durum. Biz de meselenin detaylarını konuşmak üzere Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram ile bir araya geldik.

Türkiye'de elektrikli araç sayışı giderek artıyor. Haliyle şarj meselesi de en kritik konulardan biri oluyor. Foto: AA

“Elektrikli araç sahiplerinin en büyük sıkıntılarındandı”

Elektrikli araç kullanımının en önemli bileşeninin ‘şarj çözümü’ olduğu gerçeğiyle başlıyor Bayram. Yani araç kullanıcısının şarj sorunu yaşamadan elektrikli aracını kullanabilmesi gerektiğini söylüyor.

Bu noktada en avantajlı ve verimli yöntemin evden veya iş yerinden şarj edebilme özgürlüğü olduğunu kaydediyor. “Çünkü burada kullanılan elektrik birim maliyeti, otoyol üzeri veya şehir içi ticari şarj istasyonlarından çok daha uygun fiyatta” bilgisini paylaşıyor.

Elektrikli aracın konvansiyonel araçlara nazaran en avantajlı tarafının burada ortaya çıktığına işaret ediyor Bayram ve “Kullanıcı akşam evine geldiğinde düşük tarifeden aracını şarj edebildiği sürece elektrikli araç yaygınlığı artar. Dolayısıyla elektrikli araç kullanıcısı evinden veya iş yerinden aracını kolaylıkla şarj edebilmeli. Fakat uzun süredir site ve apartmanlarda bu işlemi gerçekleştirebilmek mümkün değildi” diyor.

Elektrikli araç sahipleriyle site yönetimleri arasında şarj noktası gerilimi sıklıkla yaşanan bir problemdi.[Elektrikli araç sahipleriyle site yönetimleri arasında şarj noktası gerilimi sıklıkla yaşanan bir problemdi.]

“Yönetmelik değişse de çare olmadı”

Söz konusu alana ilişkin ilk otopark yönetmeliğinin 2020’de ikincisinin ise 2023’te geldiğini anımsatıyor Berkan Bayram. Ancak iki yönetmeliğin de sorunları tam olarak çözemediğini söylüyor. Çünkü söz konusu değişikliklerin yeni yapıları baz aldığını ancak eski yapılarda uygulanamadığını anımsatıp, şöyle devam ediyor:

“Bununla birlikte site sakini kendine tahsisli otopark alanı olsa dahi site yönetiminin izni olmadan kendi otoparkına şarj ünitesi kuramıyordu. Bu kurulum için tüm kat maliklerden 5'te 4 oranında onay alınması şartı vardı. Maalesef pek çok site bu onayı vermedi.

Diğer taraftan şarj ünitesi kurulumu için yapı ruhsatı ve benzeri idari süreçlerin gerekliliği talep ediliyordu. Oysaki şarj ünitesi kurulum ortak alanda yapılan bir inşaat süreci değildi. Bunlar da şarj ünitesi kurulumlarını geciktiren adımlar oldu.”

Site otoparkına şarj ünitesi kurmak kolaylaştı

Gerek TEHAD Başkanı sıfatı gerek Şarj Komitesi üyesi olarak bu sorunu ilgili her ortamda dile getirdiğini kaydediyor Berkan. Yapılan çalışmalar neticesinde olumlu bir adım geldiğini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerce Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığının, EPDK bilgisi dahilinde il valiliklerine gönderdiği yazı ile bu sorunun çözüme kavuştuğunu anlatıyor. Peki, yeni süreç nasıl işleyecek? Berkan Bayram, şöyle yanıtlıyor:

“Hali hazırdaki site ve apartman otoparklarına kurulacak şarj üniteleri için yapı ruhsatı aranmayacak. Kat malikine tahsisli otopark alanına kurulacak şarj ünitesi için tüm kat maliklerinden 5'te 4 oranında onay zorunluluğu olmayacak. Ortak alandaki otopark yerlerine şarj ünitesi kurulumu için ise kat maliklerinin yarısından 1 fazlasının onayı yeterli olacak.

Elektrikli araç kullanıcısı kendi dairesi için yetkili bir elektrik mühendisine tadilat projesi çizdirecek. Gerekli altyapı kurulacak. Kendi sayacından kapalı otoparktaki kendine tahsisli otopark alanına, site yönetiminin göstereceği kablo güzergahında kablo kanalı içerisinde duvar tipi veya seyyar şarj ünitesi kurabilecek. Bunun için site yönetiminden onay almasına gerek yok.”

“Değişen fiyat tarifelerine de çözüm gelmedi”
 

Berkan Bayram sektörü çok yakından takip eden isimlerden biri. Haliyle sorunlara da vakıf. “Şarj meselesinde önemli bir adım atıldı. Sizce sırada ne olmalı?” diye soruyoruz…

“Ülkemizde 178 firma şarj ağı işletmeciliği lisansı almış durumda. Bu firmaların 100’e yakını fiilen sahada şarj hizmeti veriyor. Fakat şarj ağı yaygınlık hızı, elektrikli araç satış rakamları kadar hızlı ilerlemiyor. Dolayısıyla şarj istasyonu yatırımlarının daha hızlı olması kritik.

Diğer taraftan bu hizmeti veren firmaların belirledikleri şarj birim fiyatlarında da dengesizlik var. Hızlı şarj istasyonları olarak adlandırdığımız bu ünitelerde kilowatt saat başına 6,5 TL'den 14 TL'ye kadar değişen fiyat tarifesi mevcut. Yani aynı elektrik, aynı tip istasyondan iki katını aşan bir fiyatlama ile kullanıcıya ulaştırılıyor. Bu fiyatlama politikasını da anlamak mümkün değil.

Uzun yola çıkan ya da şehir içerisinde hızlı şarj ünitesini kullanacak araç sahibi bu dengesiz fiyatlama karşısında çaresiz kalıyor. Çünkü 14 TL'den şarj ettiğinde elektrikli araç kullanmanın hiçbir avantajını göremiyor. Şarj ağı işletmecisi firmaların bu fiyatlandırma politikasını gözden geçirmesi ve EPDK nezdinde dengeli bir fiyatlandırma tarifesini benimsemesi şart.
 

Şarj ağı işletmecilerinin fahiş fiyatlar ile şarj hizmeti vermesi kabul edilebilir bir durum değil. Önümüzdeki süreçte ilgili kurumların bu konuyu da çözüme kavuşturması sektör için zaruri bir durum.”


Instagram biyografisinde yazı tipi nasıl değiştirilir?

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Otomobil bariyerlere ok gibi: 1 ölü, 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplu açılış töreninde konuştu

Başiskele’de sıfır atık ve sürdürülebilir enerji çalışmaları konuşuldu

Bu dükkan müşterilerini geçmişe götürüyor

“Hep birlikte geleceğin Türkiye’sini inşa ediyoruz”

Yazın neşesi KO-MEK oldu

Ulaşımpark personeline kurtarma ve yangın eğitimi

Çene Cerrahisi Nedir ve Hangi Durumlarda Uygulanır?

Söğütlüçeşme’de Kapsamlı ve Hızlı Hizmetin Adresi

Yılmaz Erdoğan’dan Haybeden Gerçeküstü Aşk yeniden sahneye çıkıyor

Araç Değer Kaybı Danışmanlığı ve Hizmetleri | Paranız Sizde Kalsın

PeP, Sigorta Ürünlerini Sunmaya Başladı

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Yeni eğitim yılı başlıyor: 2024-2025 takviminde okullar ve uyum haftası tarihleri

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Büyükakın, Gebze’de esnafla bir araya geldi

Kocaeli Kart ofisleri cumartesi günü hizmet verecek

ENGELLİLER TASARRUF TEDBİRLERİNE TAKILMAYACAK

Toplu taşımada kış tarifesi başlıyor

37 bin dekar mısır tarlası tarıma kazandırıldı

Başkan Büyükakın Tarihi Sarnıcı İnceledi

BAŞKAN KOCAMAN ZABITA’NIN 198. YILINI KUTLADI

Yükleniyor

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

İstanbul Valiliği'nden okulun ilk günü için saat düzenlemesi

Tarsus’ta geçici hayvan bakımevi için şartlı bağış kampanyası başlatıldı

Narin Güran'ın amcası tutuklandı

Ünlü sanatçı Ahu Tuğba evinde ölü bulundu

UEFA Avrupa Ligi'nde temsilcilerimizin rakipleri belli oldu!

Bu bakkalı ziyaret edenler 90’lara gidiyor

İki bakanlıktan ilkokula başlayacak öğrenciler ve aileleri için işbirliği

Okullarda uyum programı yarın başlıyor

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı

Balıkçılar sezonun ilk avından ağları dolu döndü

Bugün AK Parti'ye kimler katılacak? Gözlerin çevrildiği isimler yavaş yavaş renk vermeye başladı

Fatih Erbakan'dan partiyi sarsan istifaya ilişkin ilk sözler

Kocaeli'de Murat Kurum'un konuşması protestolarla kesildi!

"Şeriat istiyoruz" paylaşımı yapan YRP ilçe başkanı görevden alındı

Zafer Partisi Milletvekili Adayı Eren Gök basından sorumlu danışman oldu. Eren Gök kimdir?

YRP Kocaeli İl Başkanı belli oldu

Kocaeli'de CHP'nin toplantısında tansiyon yükseldi! Milletvekilinin kuzeni, "Seni vururum" diyerek başkan yardımcısının üzerine koştu

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Araç Değer Kaybı Danışmanlığı ve Hizmetleri | Paranız Sizde Kalsın

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

İzmit Körfezi’nden Körfezliler birinci çıktı

Bursaspor’a 22 milyon TL’lik sponsor

Gölcük’te başkanlık kupası heyecanı başladı

İzmit Körfezi’nden Körfezliler birinci çıktı

Valentin Eysseric Iğdır’a gitti

Hodri Meydan'dan TFF'nin tesisine siyah çelenk

Amedspor-Kocaelispor maçı hangi kanalda?

Adanaspor'un teknik direktörü hayatını kaybetti

U17 Elit B Ligi temsilcimiz Kocaelispor U17 deplasmanda Boluspor U17’i 2-1 mağlup etti.

Duhan Aksu’nun yeni adresi belli oldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR