Tarih: 26.03.2017 09:56

GEDAR'DAN TAM TEŞEKKÜLLÜ RM VE VETERİNER İSTİHDAMI TALEBİ

Facebook Twitter Linked-in

GE-DAR'ın açıklaması şöyle;

Öncelikle barınaktan kast ettiğimizin köpeklerimizin ve kedilerimizin ömür boyu hapsedildikleri hücreler olmadığını vurgulamak istiyorum. Zaten 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda da Geçici bakımevi tanımı kullanılmaktadır. Geçici bakımevi: Hayvanların sahiplendirilinceye veya alındığı ortama geri bırakılıncaya kadar rehabilite edildiği ve bu süre içerisinde geçici olarak kaldığı tesisi, olarak tanımlanmıştır.

Şu anda Darıca'da yasada zorunlu tutulan RM mevcut değildir ve Darıca Belediyesi 30-40 km ilerideki Gebze RM den hizmet almaktadır. Gebze’de bulunan Rehabilitasyon Merkezi yani geçici bakım evi 4 ilçeye bakmaktadır, 2 veterineri bulunmaktadır. Zahid SARI Gebze ilçesinin sokak hayvanlarına, Tolga KORKMAZ ise Çayırova, Darıca ve Dilovası ilçelerinin sokak hayvanlarına bakmaktadır.

Gebze RM de  bulunan kafes sayıları yeterli değildir . Gebze rm tam teşekküllü bir rm olmadığından ve ilçemize uzaklığından dolayı buraya sevk edilen yaralı kazalı sokak hayvanları yolda ölmektedir .  Ciddi vakalar ise Gebze rm yetersizliği nedeniyle neredeyse 130 km ilerideki Kandıra barınağına sevk edilmektedir.

Çoğu kazalı yaralı ve hasta sokak hayvanlarımız gerek yolda gerekse ekipman ve teknik açıdan yetersiz barınaklarda ölmektedir.

Her iki rmde de hasta yaralı kazalı veya sakat kedilere yönelik bakım  alanı,  tedavi ve  düzenli kısırlaştırma mevcut değildir.

*Kanunun 20. Maddesinde :  “Ön muayenede gebelikleri tespit edilen hayvanlar kısırlaştırılmadan kaydedilerek ayrı bölümlere alınır. Doğan yavruların sütten ayrılıncaya kadar geçici bakımevinde gerekli bakımı yapılır” denmektedir.

Ne yazık ki, anne adayları, ya da yavrulu olanlar RM’de yer olmadığından ve Belediyelerce tahsis edilmiş korunaklı yem pati alanları yapılmadığından, besleme noktalarına gönderilmektedir.  Şu anda Darıca Belediyesinin besleme noktası mevcut değildir, Yelkenkaya ve Balyanozda besleme noktası oluşturulması çalışması bu hafta başlamıştır.  O nedenle emzikli yavrular ve anneleri 5199 sayılı kanuna aykırı olarak ilçe sınırı dışında bulunan besleme noktalarına bırakılmaktadırlar.

Gebze Belediyesinin  ise sadece Kirazpınar’da besleme noktası mevcuttur.  Fakat  Darıcada düzenli ve yeterli kısırlaştırma yapılmaması nedeniyle doğum oranı yüksektir, yavru sayısının fazlalığı, yemeğin yetersizliği, aşılamanın olmaması, çeteleşmeler nedeniyle bu yavrular kaybedilmektedir. Ya da yavrular ve anneler ancak Kandıra’da müsait yer olması durumunda  bulunan barınağa sevk edilmektedir. Burada da bulaşıcı hastalıklar nedeniyle çoğu maalesef kaybedilmektedir. Rehabilitasyon merkezine gelen kısırlaştırma yaşından küçük olan yavrular da yeterli kafes olmadığından bekletilemiyor, tekrar yakalanamama riskine karşılık zamansız kısırlaştırılıyor. Bu da çoğunun ölümüne yol açıyor. Bizler Darıcaya ve Gebzeye  ait canların Kandıra’ya gönderilmesini istemiyoruz. Çünkü Kandıra’ya gidenlerin takibini yapmak hemen hemen imkânsız.

Darıca ilçemizin veterineri ve geçici bakımevi yok. Bizler ilçemize bir tam teşekküllü Rehabilitasyon merkezi ve veteriner istihdamı yapılmasını talep ediyoruz.  Vterinerlik işleri müdürlüğü kurulmasını ve hayvan refahı ekiplerinin Veteriner hekim ile birlikte çalışmasını talep etmekteyiz.

Gebze RM nin de şartlarının iyileştirilmesini talep etmekteyiz. Buradaki merkezin labaratuvarı, röntgen cihazı dahi yok. Kazalı yaralı gelen hayvanların röntgeni çekilemiyor,  ya el yordamıyla yapılan muayeneyle tedavi süreci başlatılıyor. Ya da Kandıra’ya gönderiliyor. Büyük çapta reklamlarla açılan Kandıra’da röntgen cihazı var fakat platin gerektiren ameliyatlar yapılamıyor. Kanlı ishal, gençlik gibi çok önemli hastalıkların tedavisi de maalesef yapılmıyor. Eğer sokak canının arkasında duran biri varsa ve yapılamayan bu tedaviler nedeniyle özel veterinere götürürse yüksek maliyetleri karşılar ise yaşama ve  iyileşme şansı var. Ancak bir telefon ile toplama ekibine teslim edilen canların akıbetini düşünmek sadece üzüyor bizleri.

*Geçici bakımevlerinde bulunması gerekli asgarî birimler

             MADDE 23 – (1) Geçici bakımevlerinde, aşağıda belirtilen yapılar hayvan sayısı ile orantılı olarak;

             1) Her hayvan için etolojik ihtiyaçlarına göre yeterli büyüklükte kapalı ve açık bölmeler,

             2) Karantina bölümü,

             3) Hasta bakım bölümü,

             4) Yavrulu anne bölümü,

             5) Hayvan müşahede bölümü,

             6) Hayvanların yiyeceklerinin hazırlandığı mutfak bölümü.

Şeklinde belirlenmiş kanunda. Ancak Gebze Rehabilitasyon merkezinde yavrulu anne bölümü yok. Hayvanlara yiyeceklerin hazırlandığı mutfak da yok. Sürekli kuru mama veriliyor. Ayrıca kafes yetersizliğinden tedavi sürecinde olanlarla, kısırlaştırılacak yani operasyona alınacak canlar aynı kafeslerde. Operasyon öncesi ve sonraki günde beslenmeleri yasak olduğundan ve haftada 2 kez kısırlaştırma yapıldığından 4 gün tedavi görenler, hasta ve zayıf olanlar da beslenemiyorlar. Çünkü 4 gün mama verilmiyor RM de. Kafeslerde 5-6 köpek birden kalıyor ve hareket edecek yerleri yok. Zaten kafeslerin açık bölümleri de yok.

*Kedilerin tedavisi de yapılmıyor Gebze RM de. Sadece 3 kedinin kalacağı yer mevcut.

*Gebze Rm’de kısırlaştırılan köpeklerimiz çoğunlukla nereden alındıkları unutuluyor ve herhangi bir noktaya bırakılıyor. Hangi köpeğin nereden alındığına dair isimlikler veya işaretlemeler yapılmasını istiyoruz.  

*Belediyeler, geçici bakım evlerine gelen hayvanların SAHİPLENİLMESİ için yerel hayvan koruma görevlileri ve GÖNÜLLÜ kuruluşlar ile işbirliği yapmakla yükümlüdür. Maddesine istinaden bizlere rehabilitasyon merkezinde bir yer verilmesinin istiyoruz. Bu personelin de iş yükünü azaltacaktır.

*Madde 20. 1 (d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır. Belediyelere bağlı köpek toplama ekipleri Kocaeli bölgesinde veterinersiz çalışarak bu maddeyi yerine getirmiyor. Zaten Darıca ilçesinin veterineri dahi yok. Ayrıca Darıca ilçesinde sadece tek ekip var ve kesinlikle yeterli gelmiyor. Ekip sayısının çoğaltılmasını ve yakalama ekibinin kanun gereği veteriner ile çalışmasını talep ediyoruz.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-GBGQR9HF6V