Tarih: 25.06.2024 15:45

Geçinemiyoruz! Ücretlere Ek Zam! "Bu Ücretleri Kabul Etmiyoruz"

Facebook Twitter Linked-in

Günden güne giderek daha ciddi boyutlara ulaşan ekonomik bir kriz ile karşı karşıyayız. Para birimimizin eriyerek değer kaybetmesi, alım gücünün zorlaşması meslektaşlarımızın yaşamlarını her geçen gün daha da çıkmaza sokuyor. Meslektaşlarımızın yapmış olduğu teknik işlerin ağır sorumlulukları karşısında reva görülen ücretlerle geçinemiyorlar. 
Sosyo-ekonomik olarak açlığa razı edilmiş bir toplum yaratılmak isteniyor. Biz Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciği olarak, meslektaşlarımızın, üyelerimizin sermaye sınıfının eline mahkum edilmiş veya insanca yaşam koşulları altında bırakan ücretleri kabul etmiyoruz.  Bu duruma boyun eğmeyeceğiz. Meslektaşlarımızın, üyelerimizin hak ettiği insanca yaşam koşullarına sahip olana kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.
Temmuz ayı itibariyle mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının işe ilk giriş ücreti ve çalışma hayatının en alt sınır ücretinin yoksulluk sınırı olarak esas alınmalıdır. Temmuz ayında tüm meslektaşlarımızın ve üyelerimizin ücretlerine zam yapılmalıdır.  
Yüksek enflasyon, vergi dilimlerindeki adaletsizlikler, gıda krizi, barınma krizini bir arada düşündüğümüzde, meslektaşlarımızın emeğinin değersizleşmesine karşı atmamız gereken adımlar elbette yalnızca geçinebilecekleri bir asgari ücret talebiyle sınırlı kalmayacaktır.
Emeğimiz değerli, Yaşamlarımız da
Ekonomik koşulların giderek zorlaşması, meslektaşlarımızın yaşamlarını dahada zorlaştırıyor. Çalışma hayatına yeni adım atacak genç mühendislerin, mevcut çalışanların emeklerinin değerli olduğu bilinmeli ve hak ettikleri ücretleri almaları gerekmektedir.
Meslektaşlarımızın, haklarının korunması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi için çabamız ve çalışmalarımıza devam edecektir. Ekonomik politikaların değişmemesi durumunda, borç sarmalı ve yoksulluk derinleşmeye devam edecektir. 
Gıda fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Haziran 2024 için 25 bin 374 liradır.  Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, kısacası yoksulluk sınırı, 70 bin 253 lira olmuştur.
Bu sonuçlara göre:
2024 yılında da 17 bin 002 lira alan asgari ücretli, 25 bin 374 lira olan açlık sınırının %32,99 altında ücret alarak sadece karnını doyurabilmektedir.
Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 845 lirayı geçti!
2024 yılında da asgari ücret açlık sınırının altında kaldı!
Büyükşehirlerde mühendislerin, barınma ihtiyacını karşılamak için neredeyse maaşının %75-80'ini kiraya ödemek zorunda kalıyor!
Büyükşehirlerde mühendisler, barınma ihtiyacını karşılamak için öğrenci evi gibi 3 ya da 5 kişi bir arada yaşamak zorunda kalıyor!

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciği olarak tekrar altını çiziyoruz, Meslektaşlarımızın Emeği Değerli, Yaşamlarıda….
Meslektaşlarımızın ücretlerine Temmuzda ek zam talep ediyoruz.


TMMOB
Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi
Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı
Tanfer YEŞİLTEPE
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
352286612