Tarih: 21.09.2024 19:49

Fitre ve Zekat Bağışının Önemi

Facebook Twitter Linked-in

Yardımlaşmanın en büyük yollarından biri ise fitre ve zekât olarak karşımıza çıkar. Fitre ve zekat bağışı, ekonomik denge ve adaletin sağlanmasında en büyük katkıyı sunar. Bu iki kavramın önemini anlatmadan önce kısaca ne anlama geldiklerini açıklayalım.

Fitre Nedir?

Ramazan ayında durumu el veren kişilerin ihtiyaç sahiplerini gözeterek onlara yıl içinde belirlenen miktarda yardımda bulunmasına fitre denir. Mali gücü yerinde olan her Müslümana fitre bağışı vaciptir.

Zekat Nedir?

İslami terimine baktığımızda bir Müslümanın nisap miktarı mala sahip olması onu zekatla yükümlü kılar. Kısacası zekat, mal varlığı 80,18 gram altın ve üzerinde olan kimselerin bir yıl boyunca bu malı ellerinde tutmaları durumunda malının 40’ta 1’ini ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Zekat bağışı gerekli şartları taşıyan kişilere farzdır.

Fitre ve Zekat Neden Önemli

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Müslümanlar arasındaki dayanışmanın sağlanması ve adaletin tesisi noktasında oldukça önemli birer vazifedir. Bu uygulama ile zengin ve fakir arasındaki denge bir nebze de olsun sağlandığı için çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçilmiştir. Müslümanlar için sadece bir ibadet olmanın ötesinde kişinin manevi dünyasını zenginleştirdiği gibi toplumun daha adil ve dengeli bir yapıya kavuşmasına da büyük katkı sunar.

Her şeyden önce fitre bağışı ve zekat bağışı Allah’ın birer emridir. Kur’an-ı Kerim’de ve Allah resulünün hadisi şeriflerinde bununla ilgili birçok emir uyarı ve tavsiye bulunmaktadır. Bu kadar önem verilen ve Müslümanlar için zorunlu olan maddi bağış sayesinde ihtiyaç sahiplerine önemli bir kaynak sağlanmış olur.

Ayrıca fitre ve zekat vermek kişinin malından Allah’a karşı olan borcunu ödediği üzerindeki belalarında defedilmesini sağlar. Hem de kişinin manevi ve psikolojik gelişiminde önemli bir görevi üstlenir. Empati duygusunun gelişmesi, yardımlaşmanın ne demek olduğunu anlaması yönünden tam bir toplumsal olguya işaret eder.

Fitre ve Zekat Bağışı Nasıl Yapılır?

Genelde zekat için seçilen zaman Ramazan ayı olmaktadır. Bununla birlikte fitre de Ramazan ayında verilen bir bağıştır. Gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra yoksullara, yolda kalmışlara, yetimlere ve miskinlere ulaştırılarak yapılır. Günümüzde ise gerçekten ihtiyaç sahibi kimseleri bulmak zorlaştığı için güvenilir insani yardım kuruluşları bu noktada devreye giriyor. Birçok kurum ve kuruluş ile ortaklaşa çalışan insani yardım dernekleri gerçek ihtiyaç sahiplerini bularak onlara bağışları hakkaniyetli bir şekilde ulaştırıyor. İşte bu derneklerden biri olan Ümmet Hareketi Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da zekat ve fitre bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için geniş çaplı araştırmalarına ve sizden gelen bağışları açık ve şeffaf şekilde gerekli yerlere ulaştırmaya gayret ediyor. Sizde bu yıl ihtiyaç sahiplerine destek olmak için Ümmet Hareketi Derneği web sitesini ziyaret edin, hayra ortak olun.

https://www.ummethareketi.org.tr/




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
352286612