G-GBGQR9HF6V
Paketleme sektörü açısından ürün kodlama büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada sorunsuz, verimli ve kesintisiz bir şekilde kodlama yapılması, en büyük ihtiyaçtır. Söz konusu ihtiyacın etkili olarak karşılanması ise ancak doğru ve güvenilir kodlama cihazının seçilmesi ile mümkün olacaktır.
Yeni Nesil Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Paketleme sektöründeki kodlama, uzun zamandır yapılan bir işlemdir. Ancak bu alandaki beklenti ve ihtiyaçların değişmesi ile mevcut olan yöntemler de zaman içerisinde değişmeye başlamıştır. Bu değişimlerin sonucu olarak mürekkep püskürtmeli yazıcılar ortaya çıkmıştır.
Geliştirilen mürekkep püskürtmeli yazıcılar, sahip olduğu özellikler ile beklenti ve ihtiyaçları etkili olarak karşılıyor. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar kendi içinde iki sınıfa ayrılıyor. Bunlar;
Sürekli mürekkep püskürtmeli yazıcılar (CIJ)
Termal mürekkep püskürtmeli yazıcılar (TIJ)
Sürekli mürekkep püskürtmeli (CIJ) olanlar ile kıyaslandığında termal mürekkep püskürtmeli (TIJ) yazıcılar, gerekli hallerde damlacık üreten bir tür isteğe bağlı damla (DOD) mürekkep püskürtme teknolojisi olarak açıklanabilir. Hem maliyet avantajı sağlaması hem de daha fazla alt tabaka üzerine çalışma yeteneğine sahip olması, gıda ve ilaç gibi alanlarda yoğun olarak tercih edilmesine neden olmaktadır. Gözeneksiz ve gözenekli alt tabaka baskı teknolojisinin öncelikli tercihi olma yolunda hızla ilerlemektedir.
TIJ ve CIJ Mürekkep Püskürtme Sistemleri Arasındaki Farklar
Birçok alanda olduğu gibi kodlama ile ilgili işlemlerde de sürdürülebilirlik son derece önemlidir. Bunu sağlarken karbon salınımının azaltılması, günümüzdeki en önemli hedeflerden biridir.
Bahsedilen durum için sürekli olarak farklı çözüm yolları denenmektedir. TIJ yazıcılar, bu noktada CIJ yazıcılara kıyasla %80 oranında daha az güç tüketmekte ve bu özellikleri ile dikkat çekmektedir.
Electrojet firmasının satış yöneticisi Selçuk ALPTEKİN, yakın bir zamanda Termal İnkjet Kodlama (TIJ) teknolojisinin bu sektörde çok daha fazla yer alacağını belirtiyor.
CIJ yazıcılarda kullanılan mürekkepler, işlem sırasında çevreye yüksek oranda organik bileşen salınmasına neden olan solvent bazlı ürünlerdir. TIJ sistemlerinde ise bunun tam aksine çevre dostu mürekkepler kullanılır. Böylece çevre açısından diğer sisteme göre daha düşük seviyede bir risk oluşturduğu ifade edilebilir.
CIJ sistemlerindeki solvent mürekkepler, periyodik olarak yapılan bakımlarda baskı makinaları ve çevre alanının etrafına saçılabilir. Bu durum ise temizlik yapılmasını zorunlu kılar. Temizlik için ise ek solvent kullanımı gerekir. TIJ sistemlerine bu açıdan bakıldığında mürekkep kartuşlarının tamamen bağımsız olduğu görülecektir. Dolayısıyla çevreye zarar ve sağlık risklerini ciddi anlamda minimize eder.
Hangi Ürün İçin Hangi Kodlama Sistemleri Tercih Edilmeli?
Kodlama için geliştirilen farklı sistemler vardır. Bunların her biri sahip olduğu farklı özellikler ile dikkat çeker. Ayrıca kodlama sistemleri geliştirilirken, ürün bazlı olarak geliştirilmez. Genellikle yüzey özellikleri dikkate alınarak kodlama sistemleri geliştirilir. Bu yüzden geliştirilen bir sistem, birden fazla ürün üzerinde başarılı bir şekilde kullanılabilir ve istenen sonuçları sağlayabilir.
Kodlama sistemlerinin burada bahsedilen özelliklerinden dolayı kullanıcıların da seçimlerini benzer mantıkla yapması gerekiyor. Burada esas olan ürünler değil, kodlama yapılacak olan yüzeyin özellikleridir. Örneğin; kodlama metal kazıma şeklinde yapılacaksa, genellikle lazer markalama makineleri tercih edilir ve istenen sonuçlar alınır. Ancak koli kodlama söz konusu olduğunda püskürtmeli kodlama cihazları çok daha etkili sonuç verir.
Öte yandan üreteceğiniz ürünlerin sayısı çok fazla değilse veya hacmi ambalajlama bandına sığmayacak kadar büyükse aşağıdaki videoda bulunan el tipi kodlama makineleri tercih edilebilir.
Videoda bulunan ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız açıklama sayfası için buraya tıklayın.