G-GBGQR9HF6V
ABD'nin Ohio eyaletindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde geliştirilen deneysel bir teknoloji sayesinde dünyada ilk kez, tamamen felçli bir kişinin düşünce gücüyle kolunu yeniden çalıştırması mümkün oldu.
ARTIK ÇATALIYLA PATATES PÜRESİ YİYEBİLİYOR
Bisikletiyle bir kamyonun altında kaldıktan sonra boyundan aşağısı tamamen felç olan 53 yaşındaki Bill Kochevar bu teknoloji sayesinde artık kahve içebiliyor, çatalıyla patates püresi yiyebiliyor. Kazadan sekiz yıl sonra ilk kez yardım almaksızın kendi başına kendisini besleyebiliyor.
BEYİNDEN GELEN SİNYALLER, KASLARI HAREKETE GEÇİRİYOR
Kochevar'ın beynindeki motor kortekse yerleştirilen elektronik implant, beyninden gelen sinyalleri alıyor, bu sinyaller, bir bilgisayar tarafından çözüldükten sonra ön koluna yerleştirilen sensörlere iletiliyor, bu sensörler, kolundaki ve elindeki kasları harekete geçiriyor.
FELÇLİ HASTALAR İÇİN STANDART TEDAVİ HALİNE GELECEK
Britanya'nın Guardian gazetesine konuşan Kochevar, "Ne istediğimi düşünüyorum ve sistem benim için bunu gerçekleştiriyor" dedi. Şimdilik süreç biraz yavaş ilerliyor ancak bu çığır açıcı teknoloji geliştiğinde felçli hastalar için standart tedavi haline gelecek.
''ARAŞTIRMAMIZ HENÜZ BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA''
Araştırmayı yürütenlerden Dr. Bolu Ajiboye, "Araştırmamız henüz başlangıç aşamalarında ama bu nöroprotez işlemi geliştikçe, felçli hastalar, kollarını daha isabetli kontrol edebilecek, kol ve el işlevlerini yeniden kazanacaklar, günlük işlerini yardımsız görebilecekler" dedi.
TAMAMEN DÜŞÜNCE GÜCÜYLE KOLUNU HAREKET ETTİRİYOR
Felçli hastalarda, işlevini yitiren kas ve sinirlerin elektriksel uyarımı daha önce de denenmişti ancak hastaların bu mekanizmayı harekete geçirmek için omuz silkmesi ya da başını oynatması gerekebiliyordu, Kochevar tamamen düşünce gücüyle kolunu hareket ettirebiliyor.