G-GBGQR9HF6V
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır, bebeklerde dudak damak yarıklarının tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.
Dudak damak yarıklı dünyaya gelen bebeklerin aileleri, doğumdan sonra bu durumdan haberdar oluyorlarsa kısa süreli bir panik yaşayabiliyor. Anne ve baba için oldukça endişe verici bir durum olan bu anomaliler, aslında doğru yaklaşım sergilendiği takdirde hiçbir soruna yol açmadan ortadan kaldırılabiliyor. Özel ortodontik aygıt kullanımı izole olmayan dudak ve damak yarıklarında bebeğin beslenmesine destek sağlayabilmek için tercih edilebilir. Ancak ebeveynlerin bu noktada unutmaması gereken, ortodontik aygıt kullanımının aciliyeti olmadığı ya da aygıt kullanımının sağlıklı bir gelişim için olmazsa olmazlar arasında yer almadığıdır. Doğumdan sonra yaşanan panik ve doğumun gerçekleştiği merkezde yapılabilen yönlendirmeler ailelerin yanlış kararlar almasına neden olabiliyor.
Dudak damak yarıklı bebeklerin durumu doğumdan önce fark edilebildiği için sürece dair hazırlıkları yapmak mümkün. Ancak yine de bu durumun doğumdan sonra fark edilmesi de söz konusu oluyor. Bu durumda doğumdan hemen sonra ailenin başka bir merkeze yönlendirmesini yapmak yerine bulundukları merkezde bir ortodontist ve plastik cerrah ile görüşmelerini sağlamak daha doğru olacaktır.
Dudak damak yarıklı bebekler için yapılabilecek en doğru işlemler doğumdan sonra genel sağlık kontrolünün yapılması ve sürecin çözüme ulaşabilmesi için yol haritasının çizilmesidir. Acil bir müdahalenin yapılması söz konusu olmadığından sakin olmak ve bebeğin sağlıklı gelişimini sağlayacak adımlar atmak önemlidir.
Dudak damak yarıkları tedavisinde ortodontik aygıt kullanımı bebeğin daha konforlu beslenmesine yardımcı olabilir. Özel ortodontik aygıt adı verilen aparatlar ile bebeği emzirmek daha kolay olabilir. Ancak bu her zaman tek çözüm değildir. Her dudak damak yarığı farklı şekilde meydana geldiğinden dolayı, bebeğin normal şekilde ya da özelleştirilmiş biberonlar ile beslenmesi de mümkündür.
Ortodontik Aygıt olarak adlandırılan apareyler, her bebek için özel olarak hazırlanır. Bebeğin damak ölçüsüne göre hazırlanan apareylerin bir ortodontist tarafından yapılması gerekir. Akrilik malzemeden üretilen bu aygıtların kullanımı eğitim sonrası kolaydır. Bu aygıtların yapılması zorunlu veya acil değildir. Aygıt yapılmasına karar verirken aile, ortodontist ve estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrah birlikte karar vermelidir.
Beslenme için özel olarak yapılan ortodontik aygıtlar ile burun - damak şekillendirme aygıtı olarak adlandırdığımız aparatlar farklıdır. Beslenme için yapılan aygıtlar sadece beslenme esnasında kullanılırken, şekillendirme için yapılan apareyler damak ve diş etleri arasındaki seviye farkını azaltmak, burundaki şekil bozukluğunu bölgedeki kıkırdakların yumuşaklığından faydalanarak mümkün olduğunca azaltmak için kullanılabilir. Beslenme ya da şekillendirme amaçlı aygıtların kullanımındaki karar, mutlaka cerrahın yol haritasını belirlediği süreçte aile ile birlikte verilmesi gereken bir karardır.
Prof. Dr. Hakan Ağır
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
https://dudakdamakyariklari.com/