Tarih: 07.09.2012 09:34

Dilovası'nda salgın hastalık alarmı!

Facebook Twitter Linked-in

 

Dilovası ilçesi, Çerkeşli Köyü'nde keçi peynirinden insanlara bulaşan ‘Brusella' hastalığıyla boğuşuyor. Hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinden bulaşan, halk arasında ‘Peynir Hastalığı' olarak da bilinen  ‘Brusella' hastalığının köyde ortaya çıktığını köy muhtarı Aytaç Erdem de doğruladı. Hastalığın ortaya çıkmasının ardından ilçe tarım müdürlüğü, köyde yaptığı araştırmada 40 keçide hastalık tespit etti. 

 

KEÇİLER BERTERAF EDİLDİ

 

Hastalık saptanan keçiler bertaraf edildi. Keçi peynirinden hastalık bulaşan 80 vatandaş ise tedavi altında. Muhtar Erdem, “Hastalık tespit edilen ve bertaraf edilen 40 keçi, aynı zamanda veteriner olan kayınbiraderime aitti” dedi. Erdem, hastalığın ortaya çıktığı keçilerin akrabasına ait olduğu ve bertaraf edilmesini önlemek için, hastalığı gizlediği yönündeki iddiaların çok çirkin olduğunu söyledi. 

 

İLGİLİLERE İLETİLDİ

 

Çerkeşli Köyü Muhtarı Aytaç Erdem, halsizlik, terleme, eklem yerlerinde ağrı şikayetiyle kendini gösteren hastalığın, vatandaşlarda artması nedeniyle yaptırdıkları tahlillerde, mikrobun keçi peynirinden bulaştığı ortaya çıktığını ve o andan itibaren, durumu ilçe tarım müdürlüğü ve kaymakamlığa haber verdiğini söyledi. Erdem, “İddialar çirkin, hastalığı ben haber verdim” dedi.

 

KAYINBİRADERİNE AİT

 

Tarım il müdürlüğünden köye gelen uzmanların, keçilerin kanında yaptıkları tahlil sonuçu hastalık bulaştığı belirlenen 40 keçinin aynı zamanda veteriner olan kayınbiraderi Orhan Başaran'a ait olduğunu söyleyen Erdem, “Hastalık tespit edilen 40 keçi, benim kayınbiraderim ve aynı zamanda Veteriner Hekim olan Orhan Başaran'a aitti. Keçilerin tamamı bertaraf edildi” dedi.

 

KONTROL ALTINDA 

 

Hastalığın ‘Şap' hastalığı gibi bulaşıcı olmadığını söyleyen Erdem, ilçe tarım müdürlüğü ekipleri tarafından köyde bulunan bütün hayvanlardan kan örnekleri alındığını söyledi. Kan örneklerinde  ‘Brusella' hastalığının sadece 40 keçide ortaya çıktığını belirten Erdem, “hastalık belirtisi bulunan keçiler derhal bertaraf edildi. Diğer keçi ve hayvanlarda hastalık belirtisi bulunmadı.” dedi.

 

80 VATANDAŞ HASTA

 

Konuyu kaymakama bildirdikten sonra köyde yaşayan vatandaşların tamamının kontrolden geçtiğini, kan örneklerinin alındığını söyleyen muhtar Erdem, hastalık belirtisi tespit edilen 80 vatandaşın tevadilerinin sürdüğünü söyledi. Erdem, “Vatandaşlarımız normal hayatlarını sürdürüyor. Kimse yatak-döşek yatmıyor. Hastalık insandan insana geçen bulaşıcı bir hastalık değil” dedi.

 

PEYNİR ÜRETİMİ DURDU  

 

Çerkeşli Köyü'nde daha önce aynı hastalıktan şikayet olmadığını, hastalığın ilk kez ortaya çıktığını söyleyen Erdem, hastalığın dışarıda satın alınıp getirilen keçilerden yayıldığını söyledi. Erdem, “Hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte peynir üretimi tamamen durduruldu. Keçiden yaptığımız peynirlerimiz çok lezzetliydi. Biz bu lezzetten mahrum kaldık.” şeklinde konuştu. 

 

BRUSELLA HASTALIĞI NEDIR?

 

 

Halk arasında "Yavru atma", "Malta humması" veya "Dalgalı humma" olarak bilinen hastalığa, brusella denilen bir mikrop neden olur. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları (son'u) ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur. Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile çevreye bulaştırırlar. Mikrobu taşıyan hasta hayvanların çoğu, yavru attıktan sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atmalar genellikle gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin ileri devrelerinde olur. İnek, koyun ve keçilerde, birinci yavru atımından sonra, ikinci atık olayları nadiren görülür. Brusellada genellikle hasta hayvanları tedavi yoluna gidilmez. Hastalar ayrılarak mezbahaya gönderilir. Sığırlarda ihbarı mecburi hastalıklardandır.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-GBGQR9HF6V