Tarih: 21.06.2024 11:37

Depozito iadesi 1 Ocak'ta başlıyor: İade başına ödeme yapılacak

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde 1 Ocak 2025 tarihi itibari ile başlaması planlanan Depozito Yönetim Sistemine göre, 0.1 litre ile 3 litre hacme sahip tek kullanımlık ambalajlı; alkolsüz içecek, içme kaynak suları, doğal mineralli sular, alkollü ve alkolsüz bira, malt içecek, enerji, sporcu içecekleri, şarap, meyve suları, süt ve içilebilir süt ürünlerinin ambalajları geri dönüşecek.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, depozito iade sisteminin hangi ambalajlı ürünleri kapsayacağı da belli oldu. Buna göre, alkolsüz içecekler, içme suyu, doğal mineralli sular, alkollü ve alkolsüz bira, malt içecekler, enerji ve sporcu içecekleri, şarap, meyve suları, süt ve süt ürünleri gibi ambalajlı ürünler iade sistemine dahil olacak. Bu sistem ile tek kullanımlık ambajların geri dönüşümü teşvik edilerek çevreye katkı sağlanacak.

İLK ETAPTA 5 BİN İADE MAKİNESİ KURULACAK

Bakanlık, ilk etapta 5 bin noktada iade sistemi kurmayı planlıyor. Belediyeler, Millet Bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi yoğun insan trafiğinin olduğu alanlar iade makinelerinin kurulacağı yerler arasında.

HER ŞİŞE İÇİN ÖDENECEK MİKTAR

Vatandaşlar, iade ettikleri her bir şişe veya kutu için 25 kuruş depozito alacak. Bu bedel, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden açılacak “e-cüzdan” hesabında birikerek alışverişlerde kullanılabilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
352286612