G-GBGQR9HF6V
10027,12%0,79
35,24% 0,23
36,73% 0,18
2974,75% -0,09
4796,31% 0,00
Elektrik ve doğal gaz faturalarında dar gelirlilere yönelik yeni düzenlemeler yolda. Üç bakanlığın ortak çalışmasıyla hazırlanan "sosyal tarife" sayesinde dar gelirli vatandaşlara verilen destekler artırılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı yeni sistemde, elektrik ve doğal gaz faturaları gelir seviyesine göre belirlenecek. Bu kademeli tarife sistemi, düşük gelirli vatandaşların daha az, yüksek gelirli vatandaşların ise daha fazla ödeme yapmasını sağlayacak. Ayrıca, bu sistemle enerji tasarrufu teşvik edilecek.
SOSYAL TARİFE İLE YENİ DESTEKLER
Yeni dönemde, doğal gaz ve elektrikte dar gelirlilere sağlanan destekler çeşitli yeniliklerle devam edecek. "Sosyal tarife" düzenlemesiyle gerçekten ihtiyaç sahibi hanelere yeni bir destek mekanizması getirilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla, elektrikte ve doğal gazda yaklaşık %50'lik sübvansiyon dar gelirli kesim için genişletilecek. Yüksek gelirli kesimler ise destek kapsamından çıkarılacak. Bu düzenlemeyle, asgari ücretlinin ödediği fatura ile yüksek enerji tüketimi olan bir yazlık konutun faturalandırılması farklılaştırılacak ve maliyet bazlı ücretlendirme yapılacak.
İHTİYAÇ SAHİBİ HANE SAYISI ARTIRILACAK
Elektrikte uygulanan kademeli tarifedeki sınır miktarları değiştirilecek ve desteklemeden yararlanan hane sayısı artırılacak. Doğal gazda da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi hane sayısının kapsamı genişletilecek. Böylece, enerji maliyetleri otomatik olarak tüm kesimlere yansıtılmak yerine, düşük gelirli hanelere odaklanacak sübvansiyon, yüksek gelir grubuna yapılacak faturalandırma ile karşılanacak.
82 MİLYAR LİRALIK DOĞAL GAZ DESTEĞİ VERİLDİ
Karadeniz'deki doğal gaz keşfi nedeniyle, konut ve ibadethane abonelerinin 24 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki gaz faturalarının tamamı ve sonraki 11 aylık dönemde 25 metreküpe kadar olan gaz harcamaları devlet bütçesinden karşılanmıştı. Bu uygulama kapsamında yaklaşık 6 milyar metreküplük gaz vatandaşlara ücretsiz olarak sağlanmış ve desteğin parasal karşılığı yaklaşık 82 milyar TL olarak belirlenmişti.