Tarih: 30.10.2018 17:15

''Ballıkaya Barajı Protokolü'' İmza Aşamasında

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli ile Sakarya illerinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) 3. Bölge Müdürlüğü tarafından Sakarya Akyazı’da Mudurnu Çayı üzerinde inşa edilen Ballıkaya Barajı için Kocaeli ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdareleri ile DSİ 3. Bölge Müdürlüğü arasında protokol görüşmeleri yapıldı. İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, yapılacak protokole göre Kocaeli olarak Ballıkaya Barajı’ndan yıllık yüzde 42 oranında olmak üzere 79,47 milyon m3 arıtılmış içme suyu alacaklarını söyledi.

Nüfusun artması, küresel ısınma ve aşırı sanayileşme gibi nedenlerle tatlı su kaynaklarının üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, ülkemizin önemli sanayi kentlerinden biri olan Kocaeli’nin içme, kullanma ve endüstriyel su ihtiyaçlarını karşılamak için Yuvacık ve Namazgah barajları, Sapanca Gölü, Denizli Göleti ve yerel su kaynakları, derin su kuyuları yanı sıra atıksuların arıtılması ile elde edilen geri kazanım suyu ile karşılıyor. Gelecekteki Kocaeli’nin su ihtiyacının karşılanması için DSİ tarafından Karamürsel ilçesinde İhsaniye ve Avcıdere ile İzmit Akmeşe Barajları, Sakarya Akyazı ilçesinde de Kocaeli ile Sakarya illerinin ihtiyaçlarının karşılanması için Ballıkaya Barajının inşaat çalışmaları sürüyor.

189,22 milyon m3 kapasiteli olarak yapılan Ballıkaya Barajı’nın inşa çalışmaları, son aşamaya geldi. Barajın yanı sıra ham suyun arıtılması için arıtma tesisi, ana isale hatlar, terfi merkezleri ve depolar da inşa edilecek. Ballıkaya Barajı içme suyunun işletilmesi için DSİ Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nde toplantı yapıldı. İşletme protokolü ile ilgili son düzenlemeler için yapılan görüşme toplantısına DSİ 3. Bölge Müdürü Murat Gül, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Altay ve Projeler Daire Başkanı Semih Turan, Sakarya SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş ve Genel Müdür Yardımcısı Sezar Ercan katıldı.

Ballıkaya Barajı ile birlikte sanayi kenti Kocaeli’nin gelecekteki içme suyu ihtiyacını güvence altına aldıklarını ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, ”Aşırı sanayileşme ile birlikte Kocaeli nüfusunun artması ve her geçen gün etkisini gösteren küresel ısınma gibi nedenlerle tatlı su kaynaklarının üzerindeki baskı artıyor. Şehrimizin su ihtiyaçlarını karşılamak için Namazgah Barajı, Denizli Göleti ile birlikte kaynaklarımızı çoğalttık. Gebze’de Ovacık bölgesinde Kovalıdere Göleti inşa ediyoruz. Atıksuyu yeniden arıtarak sanayi için önemli bir kazanım sağlayarak tatlı su üzerindeki baskıyı azalttık. DSİ tarafından bölgemizde Karamürsel İhsaniye Barajı, Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılamak için Ballıkaya Barajı ile önemli bir kaynak elde edeceğiz.” dedi.

Ballıkaya Barajı’nın Kocaeli ve Sakarya illerine hizmet edeceğini sözlerine ekleyen İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, şunları kaydetti, “İçme suyu sisteminin işletmesini iki il olarak birlikte yapacağız. İmzaladığımız protokol ile birlikte Ballıkaya Barajı’ndan Kocaeli olarak yüzde 42 oranında olmak üzere 79,47 milyon m3 su alacağız. Ballıkaya Barajı’nın ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
352286612