G-GBGQR9HF6V
9724,5%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
“Savaşın ve Acının Edebiyatı” teması ile düzenlenen 14. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor
Dünyada yaşanan acı ve zulümlere dikkat çekmek amacıyla bu yıl “Savaşın ve Acının Edebiyatı” teması ile düzenlenen 14. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Karamürsel Alp Salonu’ndaki söyleşilerde yazarlar Ali Ural ve Bestami Yazgan katılımcılara hitap etti. “Teşbih İhtiyacı” konulu söyleşisinde konuşan Yazar Ali Ural, edebiyatta neden teşbih yapıldığını anlattı. Ural, “Teşbih anlatımı kuvvetlendirmek için yapılır” dedi.
BENZETME SANATI: TEŞBİH
Ural, “İnsan heyecanlanır. Aslında dünya heyecan verici bir yerdir. Biz dünyaya alıştığımız için o heyecanını duymuyoruz. İnsan, bir cambazın ipte yürümesine hayret ediyor ama akşamları ay ve yıldızların doğmasına hayret etmiyor. İnsan hiçbir şeye hayret etmeden yaşıyor artık. İşte şairler ve yazarlar insanın kaybolan hayretini kendisine iade etmek için benzetme yapıyorlar. İnsan alışılmış sözlerden etkilenmiyor. Onu harekete geçirecek yeni bir söze ihtiyaç vardır. Bu noktada teşbih insanın imdadına yetişiyor. Ve alışılmadık sözler söylemeye başlıyor insan ” şeklinde konuştu.
“ALLAH İYİ Kİ ANNELERİ YARATMIŞ”
Yazar Bestami Yazgan ise “Kitaplarla dost olmak” adlı oturumda şiirlerini kendisini dinlemeye gelen kitapseverler için okudu. “Anne Sen Melek Misin?” Şirini okuyan Yazgan, “Allah iyi ki kadınları yaratmış. Anneleri yaratmış. Melek insan kılığında gelseydi dünyaya anne olurdu. Hayatta mutlu ve başarılı olmak için çalışmak gerekir ama anne baba duası da almak gerekir. Eve gittiğimizde anne ve babamızın elini öpeceğiz. Normal bir kitabı okursun biter. Annenin sevgi, babanın ise şefkat kitabını ömür boyu okusan bitmez” ifadelerini kullandı.