G-GBGQR9HF6V
9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Kalp krizi önemli sağlık sorunlarından ve acil müdahale gerektiren durumların başında gelmektedir.
Bu nedenle kalp krizi belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak hayat kurtarıcı niteliğindedir.
Normal bir insanın kalbi istirahat durumdayken dakikada 5 ile 6 litre kanı vücuda pompalamaktadır. Fakat kalp pompalığı kan ile kendini besleyemez. Kalbi besleyen damarlar kalbin çıkışında yer alan aort damarından sağ ve sola doğru iki tane kalp damarı bulunur, bu damarlar kalbin etrafını sararak beslenmesini sağlamaktadırlar, bu damarlarda tıkanıklık meydana geldiğinde kalp krizi meydana gelir.
Tıkanıklık yaşayan kalp damarında ki bölge oksijensiz kalacağından işlevini yitererek ölür. Tıkanan kalp damarı kısmı ne kadar büyük olursa beslenmesi kesilen kalp kası da bu denli büyük olacaktır.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi belirtileri arasında ilk olarak göğüs ağrısı olabilir. Fakat çok daha değişik belirtilerde göz ardı edilmemelidir.
Göğüs Ağrısı : Kalp krizi belirtileri arasında en yaygın olarak görülenidir. Kol, omuz, çene, mide yada sırt bölgesinde ağrı olması yaygın görülen belirtileri arasındadır. Ağrı küçük bölgede değil yaygın bir çevrede görülür.
Boyun ve Çenede Ağrı : Çene ve boyuna vuran ağrı, göğüs ağrısı olamadan da görülebilir.
Nefes Darlığı : Nadir olarak göğüs ağrısı olmadan da nefes darlığı görülmekte olup, sıklıkla göğüs ağrısı ile görülmektedir.
Bulantı ve Kusma : Midede ağrı, kusma bazı durumlarda kalp krizinin ilk belirtileri arasında yer alır.
Terleme : Ağrının yanında terlemede yaygın olarak görülür. Ağrılar ile birlikte gelen soğuk terleme göz ardı edilmemeli.
Mide Yanması : Mide reflüsünde de görülen mide yanması, hazımsızlık yada mideden göğse çıkan ağrı.
Omuz Yada Kol Ağrısı : Kalp krizi belirtilerinde göğüs bölgesinden kola doğru gelen ağrı olması beklenmektedir. Ancak sadece omuz veya kol ağrısı ile kalp krizi kendini gösterir.
Sırt Ağrısı : İki kürek kemiğinin ortasına veya sol kürek kemiğinie doğru vuran ağrı.
Halsizlik ve Baygınlık : Özellikle yaşlılarda hiçbir ağrı belirtisi göstermeden, birden başlayan baygınlık ve halsizlik hissi kalp krizini göstermekte olabileceği unutulmamalı, ayrıca çarpıntı yaşanması da kalp krizi belirtileri arasında bulunmaktadır.
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?
Kalp krizi belirtileri yaşadığını düşünen kişi en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bunun ardından; EKG, ekokardiyogram, kan testleri, anjiyografi uygulanarak kalp krizinin teşhisi konulmaktadır.
Daha fazla bilgi için: https://saglikk.com/kalp-krizi-nedir-kalp-krizi-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi