G-GBGQR9HF6V
9910,61%-0,90
35,40% 0,27
36,29% -0,47
3062,55% 1,01
4884,84% -0,04
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi, Ermeni kayıtlarını gün ışığına çıkardı.
16. yüzyılda Maraş’tan göç ederek bugünkü Akmeşe’ye (Armaş) yerleşen Ermenilerin, kendi tarihi belgelerinde görüldüğü gibi, yüzyıllarca Kocaeli’nde din özgürlükleri de dahil olmak üzere huzur içinde yaşadığı ortaya çıktı.
ERMENİ KAYITLARI IŞIĞINDA ARMAŞ
Gazi Akça Koca Salonu’nda gerçekleştirilen 33. oturumda Bartın Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Melek Sarı Güven "Ermenin Kayıtlarına Göre Armaş (Akmeşe) ve Ermeniler" konulu bir tebliğ sundu. Ermeni kayıtları ışığında ele alınan tebliğ büyük ilgi çekti.
MARAŞ’TAN GELDİLER ARMAŞ DEDİLER
Yrd. Doç. Dr. Melek Sarı Güven tebliğine Armaş Ermenilerinin göç serüveni ile başladı. Armaş Ermenilerinin 15. Yüzyılda Maraş’ta Kilikya Krallığı’nın dağılması nedeniyle göç ettiklerini ve kendilerine bugünkü Akmeşe’yi seçtiklerini söyledi.
ARMAŞ MANASTIRI’NIN ÖNEMİ
Ermenilerin bir yere gittiklerin zaman ilk olarak dini bir mekan yaptıklarına dikkat çeken Yrd. Doç Dr. Melek Sarı Güven, "Akmeşe’ye geldiklerinde de bunu yapıyorlar ve Armaş Manastırı’nı inşaa ediyorlar. Hayatları da bu manastırın etrafında şekillendiriyorlar" dedi. Yrd. Doç. Dr. Güven, Armaş Manastırın Ermeniler için dini mekanın yanı sıra kültür merkezi anlamı taşıdığını kaydetti.
KOCAELİ ERMENİLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ TEBLİĞLER
Gazi Akçakoca Salonu’ndaki 33. oturumlarda ayrıca, Kocaeli’nde yaşayan Ermenilerle ilgili önemli tebliğler sunuldu. Bu tebliğler arasında İpek Üniversitesi’nden Prof Dr. Kemal Çiçek "İzmit Ermenileri: Osmanlı Arşiv Belgeleri IşığındaRaymond Kévorkian’ın Tezlerine Bir Reddiye" , Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Abdullah Lüleci "Savaşın Gölgesinde Ermeni Vahan Çetesi ve Faaliyetleri" ve Kocaeli Üniversitesi’nden Ebru Emine Oğuz, "19. ve 20. Yüzyıllarda Kocaeli’ndeki Protestan Kadın Misyonerler ve Faaliyetleri" gibi önemli tebliğlere imza attı.